Lompat ke isi

Wikipedia:Kawijakan ngonci

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas




Sababaraha kaca dikonci sawaréh atawa sapinuhna pikeun nyegah vandalisme; ngan pamaké atawa administrator nu kadaptar bisa nyieun éditan. Pikeun nyieun parobahan, tambahkeun {{editprotect}} kana bagian anyar kaca obrolan.

Administrator bisa ngajaga artikel sangkan teu bisa diédit atawa dipindahkeun, sarta dihapus. Sababaraha kaca ditangtayungan sapinuhna, atawa kadaluwarsa dina jangka waktu nu tangtu, panyalindungan kaca dijieun pikeun nyegah vandalisme.

Jenis konci:

  1. Permanent Protection jeung Husus.
  2. Konci pinuh - ngajaga kaca sangkan teu bisa diédit ku saha waé kajaba kuncén.
  3. Konci sawaréh - ngajaga kaca éta sangkan teu bisa diédit ku pamaké anonim (teu asup log) jeung nu lain otomatis dikonfirmasi.
  4. Konci ciptaan - nyegah kaca dijieun. Biasana pikeun artikel anu parantos dipupus sareng didamel sababaraha kali.
  5. Konci pamindahan - nyegah kaca teu dipindahkeun. Biasana pikeun nyegah perang judul artikel.


Konci permanén[édit sumber]

Sababaraha kaca ditangtayungan permanén ku software MédiaWiki dipaké pikeun Wikipedia. Jadi ngan kuncén nu bisa ngédit kaca.

Konci pinuh[édit sumber]

Kaca anu ditangtayungan sapinuhna ngan bisa diédit ku kuncén. Perlindungan lengkep beda-beda dina waktosna, ti sababaraha dinten (sapertos halaman anu viral atanapi dirusak pisan) dugi ka salamina (sapertos Tepas sareng témplat anu résiko luhur). Perlindungan ieu tiasa dianggo pikeun nyegah perang éditan atanapi vandalisme ku pangguna anu tos aya (sanes pamaké anyar). Upami anjeun hoyong ngédit halaman anu ditangtayungan sapinuhna, anjeun kedah angkat ka halaman obrolan artikel sareng ngadamel utas énggal ku cara nambihan citakan {{edit protected}}.

Pikeun kuncén: lamun kaca artikel dirusak ku pamaké anyar atawa anonim, mertimbangkeun panyalindungan parsial tinimbang panyalindungan pinuh.

Konci sawaréh[édit sumber]

Kaca anu ditangtayungan sawaréh ngan bisa diédit ku pamaké nu geus otomatis dikonfirmasi (kaasup kuncén) jeung teu bisa diédit ku pamaké anonim atawa pamaké nu karék kadaptar atawa nu jumlah éditanana masih leutik pisan. Perlindungan parsial biasana diterapkeun pikeun ngajagi halaman anu dirusak ku jalma anonim. Durasi panyalindungan biasana dimimitian ti sababaraha poé, nepi ka salamina (pikeun Artikel Dipilih). Upami anjeun hoyong ngédit halaman anu ditangtayungan sawaréh, anjeun kedah log in heula nganggo akun anu tos kadaptar sababaraha dinten sareng ngadamel sababaraha éditan.

Pikeun kuncén: pertimbangkeun pikeun ngajagaan artikel anu dirusak pisan kalayan tanggal béakna pondok heula. Lamun sanggeus panyalindungan geus kadaluwarsa artikel masih dirusak deui, éta bisa ditangtayungan deui pikeun periode nu leuwih panjang. Tong nerapkeun panyalindungan salamina, upami anjeun henteu yakin !

Konci tina ciptaan[édit sumber]

Kaca-kaca anu can dijieun bisa ditangtayungan, hal ieu dilakukeun pikeun nyegah nyieun artikel-artikel anu geus sababaraha kali dihapus sabab teu cocog.

Konci tina panyabutan[édit sumber]

Sababaraha artikel ditangtayungan sangkan teu bisa dipindahkeun iwal ku kuncén, jenis panyalindungan ieu nyegah vandalisme tina mindahkeun kaca ka judul anyar.

Konci husus[édit sumber]

Dina kasus langka pisan, hiji kaca bisa ditangtayungan ku staf Wikimedia Foundation. Kaca teu bisa diédit lian ti ku staf Wikimedia, ieu bisa jadi diperlukeun dina kasus ngalanggar hak cipta.

Kumaha cara ngédit kaca nu dikonci ?[édit sumber]

  • Kaca anu dikonci sawaréh: sarua, atawa mertimbangkeun nyieun akun Wikipedia, asup, jeung ngédit kaca séjén pikeun sababaraha poé nepi ka anjeun meunang status pamaké otomatis dikonfirmasi.
  • Kaca anu dikonci tina ciptaan: biasana kuncén boga alesan kuat pikeun artikel teu dijieun deui, alatan spam, vandalisme, atawa maksa ka cocog artikel urang. Upami anjeun gaduh alesan anu kuat.
  • Kaca anu dikonci tina dipindahkeun: biasana kusabab artikelna geus sababaraha kali dipindahkeun dina mangsa nu bakal datang. Pertimbangkeun ngabahas sareng pangguna sanés ngeunaan judul artikel anu paling pas.
  • Kaca anu dikonci khusus: cobian nganggo salah sahiji metodeu di luhur.

Tempo ogé[édit sumber]