Anémia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Tanda-tanda anémia

Anémia mindeng disebut minangka panyakit kurang getih.[1] Anémia nyaéta kaayaan dimana jumlah sél getih beureum atawa jumlah hémoglobin (protéin nu mawa oksigen) dina sél getih beureum aya di handapeun normal. [2] Atawa bisa disebut ogé kurangna jumlah éritrosit dina getih.[3] Panyababna bisa rupa-rupa, saperti kakurangan hemoglobin dina éritrosit, kakurangan eritrosit dina getih, sarta kakurangan volume getih dina volume normal.[1] Kakurangan getih ieu bisa nyababkeun kamampuan getih nalian oksigén jadi handap.[1]

Tanda-tanda[édit | sunting sumber]

Tanda-tanda anu disababkeun ku kiriman oksigén anu henteu nyumponan kaperluan ieu téh rupa-rupa pisan.[2] Anémia bisa ngabalukarkeun kacapéan, jadi leuleus, kurang tanaga sarta sirah ngarasa ngalayang.[2] Lamun anémia beuki beurat mangka bisa ngabalukarkeun stroke sarta panarajang jantung.[2]

Cara Ngubaran[édit | sunting sumber]

  1. Anémia kakurangan zat beusi.[2] Rupa anémia ieu bisa diubaran jeung suplemén zat beusi.[2] Anu meureun jalama nu ngalaman anémia ieu kudu nginum salila sababaraha bulan atawa leuwih. Lamun panyababna lantaran kakurangan zat beusi sarta kaleungitan getih-iwal ti héd- atawa pendarahan kudu dipikanyaho sarta dieureunkeun.[2] Hal ieu meureun bisa ngalibatkeun operasi.
  2. Anémia kakurangan vitamin. Anémia pernisiosa diubaran kalayan suntikan-remen ogé suntikan saumur hirup- Vitamin B-12.[2] Anémia alatan kakurangan asam folat diubaran jeung suplemén asam folat.[2]
  3. Anemia panyakit kronis.[2] Euweuh cara ngubaran husus pikeun anemia jenis ieu.[2] Dokter fokusna dina cara ngubaran nu jadi dasarna.[2] Suplemén zat beusi sarta vitamin umumna henteu mantuan jenis anemia ieu.[2] Tapi, lamun gejala jadi parna, transfusi getih atawa suntikan eritropotein sintetis, hormon anu biasana dihasilkeun ku ginjal, bisa mantuan ngarangsang produksi sél getih beureum sarta ngurangan kacapéan.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c (id) Syamsuri, Istamar. Biologi Jilid II Untuk SMA Kelas XI Semester 1. Jakarta: Erlangga. Kaca 146
  2. a b c d e f g h i j k l m (id)[1] (Dicutat tanggal 21 Oktober 2011)
  3. (id) Jati, Wijaya. 2007. Aktif Biologi. Jakarta: Ganeca exact. Kaca 100
Nulis.jpg