Kaca Eunteung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi


Kaca Eunteung

Kaca eunteung, nya éta geblegan kaca nu sabeulahna diulasan sabangsa cét pikeun ngeunteung, sok disebut ogé eunteung.[1] Nangtung hareupeun eunteung bisa nyaho kana rupa sorangan.[1]

Salila rébuan taun, kaca-kaca anu dipaké ku manusa dijieun ti logam anu geus digosok kuningan, parunggu, pérak, atawa emas.[2] Kira-kira dina taun 1300, para pengrajin di Venice manggihan hiji cara pikeun nyieun eunteung-eunteung ku kaca ku cara ngabeuleum lapisan cai raksa sarta timah.[2] Kalayan pohara gancang, eunteung-eunteung ti kaca ieu ngagantikeun eunteung-eunteung ti logam.[2] Tapi eunteung-eunteung kaca ieu téh jauh ti sampurna.[2] Dina taun 1691, di Perancis kapanggih hiji cara pikeun nyieun kaca lempengan.[2] Alatan kaca lempengan leuwih beurat sarta cemerlang, kaca éta jauh leuwih luyu pikeun eunteung-eunteung tinimbang kaca-kaca biasa.[2]

Kamajuan saterusna nyaéta dipakéna lapisan pérak ipis dina bagian tukang eunteung sarta lain tina campuran timah cai raksa.[2] Lain ukur ngan uap cai raksa anu picilakaeun pikeun para pagawé, tapi lapisan pérak anu anyar éta ogé mantulkeun leuwih loba sinar-sinar lampu sarta leuwih alus pikeun dipaké minangka eunteung.[2] Ieu ogé ngarah kana beuki gancangna prosés pembuatan sarta nyieun eunteung leuwih murah.[2]

Dewasa ieu, kaca lempengan anu kandelna saparapat inchi dipaké pikeun nyieun eunteung-eunteung kelas hiji.[2] Kaca dipotong nurutkeun ukuran anu dipikahayang kalayan ngagunakeun pemotong diamond.[2] Di "pabrik pengasahan", tungtung-tungtung kaca dikokolakeun ku keusik sartacai.[2] Saterusna, dilicinkeun jeung batu keusik lemes sarta digosok kana lawon-lawon penggosok anu dilapis ku gincu.[2]


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  2. a b c d e f g h i j k l m (id) Leokum, Arkady(1997) Aku Ingin Tahu Jilid 1 Jakarta:Quality Press


Nulis.jpg