Katomas

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Katomas
Tangkal katomas nu aya di hiji taman
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Malpighiales
Family: Euphorbiaceae
Genus: Codiaeum
Species: C. variegatum
Ngaran binomial
Codiaeum variegatum
(L.) A.Juss.

Katomas (Codiaeum variegatum), nyaéta tuwuhan hias pakarangan nu wangun sarta warna daunna rupa-rupa. Rupa-rupa kultivar geus dimekarkaeun kalawan rupa-rupa warna ti héjo, konéng, jingga, beureum, wungu, sarta campuranana. Wangun daunna ogé rupa-rupa: manjang, oval, sisi rérégéan, heulayanana "pegat-pegat", jeung sajabana.

Sacara botani, katomas mangrupakeun baraya laér sampeu jeung kastuba. Ciri anu sarua nyaéta tangkalna ngahasilkeun latéks nu boga warna bodas kentel sarta cepel, anu mangrupa ciri has suku Euphorbiaceae.

Katomas asalna ti Kapuloan Indonésia tapi kiwari geus sumebar ka réa wewengkon tropis sarta subtropis, sarta jadi salah sahiji perlambang pariwisata.

Ngaran patempatan[édit | sunting sumber]

Di Tatar Sunda, loba pisan patempatan anu dingaranan ku ngaran tutuwuhan. Patempatan anu maké kecap 'katomas' di antarana: