Komunikasi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Komunikasi nyaeta proses tina parobahan inpormasi umumna ngaliwatan sistim tina simbol nu geus umum. "Elmu Komunikasi" nyaeta élmu akademik nu ngajarkeun ngeunaan komunikasi.


Komunikasi nyaeta proses anu ngamungkinkeun mahluk hirup pikeun silih tukeur informasi ku cara make sababaraha metoda. Komunikasi nyaratkeun yen sakabeh pihak anu ngalakukeun komunikasi mikawanoh basa anu dipake bareng dina eta komunikasi.

Silih tukeur informasi merlukeun feedback atawa eupanbalik. Sanajan kitu, kecap komunikasi oge digunakeun dina konteks anu ngan merlukeun saeutik eupanbalik atawa henteu merlukeun eupanbalik samasakali saperti siaran, oge dina konteks dimana eupanbalik katunda lantaran pangirim atawa panarima ngagunakeun metoda, teknoloji, waktu jeung alat uepanbalik anu beda.

Aya cara komunikasi anu bisa didenge saperti ucapan, nyanyian jeung wirahma sora. Aya deui cara komunikasi tanpa ucapan tapi make cara fisik anu katelah nonverbal saperti basa awak, basa isarat, paralanguage, cabakan, hubungan mata, atawa panggunaan tulisan.

Definisi komunikasi rupa-rupa pisan. Sabagian jelema nganggap yen sato bisa ngalakukeun komunikasi jeung baturna persis saperti manusa, sarta sabagian deui jelema ngadefinisikeun komunikasi leuwih heureut, ngan ngawengku manusa katut parameter-parameter interaksi simbulna.

Sanajan kitu, komunikasi biasana digambarkeun ku sababaraha dimensi utama:

  1. Eusi atawa informasi (naon jinis anu dikomunikasikeun)
  2. Sumber/Pamancar/Pangirim/Encoder (saha nu ngirim)
  3. Wangunan (naon wangunannana)
  4. Channel (naon mediyeum anu diliwatan)
  5. Tujuan/Panarima/Sasaran/Decoder (saha anu dikirim)
  6. Tujuan/Aspek pragmatic (naon jinis hasilna)


Komunikasi di antarana kaasup tindakan-tindakan pikeun mere pangaweruh jeung pangalaman, mere nasehat jeung parentah, sarta pertanyaan. Tindakan-tindakan ieu bisa ngawujud dina rupa-rupa wangunan. Wangunanna gumantung kana kamampuhan kolompok anu ngalakukeun komunikasi. Eusi jeung wangunan babarengan ngahasilekun pesen anu dikirim ka sahiji tujuan. Sasaranna bisa diri pribadi, jelema lian atawa mahluk lain, jeung unsur lain (saperti sahiji pausahaan atawa kolompok). Gumantung kana puseur perhatian atawa fokus (saha, naon eusina, naon wangunannana, ka saha, jeung naon hasilna), aya rupa-rupa klasifikasi komunikasi. Sabagian pertanyaan sistemati kasebut diwincik dina Tiori komunikasi.

Komunikasi salaku pangiriman informasi[édit | sunting sumber]

Komunikasi bisa dititen salaku proses pangiriman informasi anu dibangkitkeun ku tilu lapis aturan semiotic:

  1. Syntactic (sifat formal isarat jeung lambang),
  2. pragmatik (patali jeung hubungan antara isarat/paroman jeung anu makena) sarta
  3. semantic (studi ngeunaan hubungan antara isarat jeung simbul katut naon tarjamahannana).

Jadi, komunikasi ngarupakeun sajinis interaksi sosial dimana saeutikna dua pihak anu ngalakukeun interaksi silih bagi sakumpulan isarat jeung sakumpulan aturan semiotic anu ilahar pikeun eta kadua beulah pihak. (Aturan anu diadegkeun babarengan ieu dina sababaraha harti teu nganggap autocommunication, kaasup intrapersonal communication ngaliwatan dayeri atawa ngomong-sorangan) salaku komunikasi.

Dina model anu saderhana, informasi atawa eusi (misalna pesen dina basa anu alami) dikirim dina sababaraha wangunan (saperti basa ucap) ti pamancar/pangirim/encoder ka tujuan/panarima/decoder. Dina wangunan anu saeutik leuwih kompleks saurang pangirim jeung saurang panarima dihubungkeun sacara timbal balik.

Komunikasi ucapan[édit | sunting sumber]

Communication major dimensions scheme

Salasahiji conto komunikasi nyaeta komunikasi ucapan. Komunikasi ucapan sacara husus nurutkeun rupa-rupa cara pangiriman logika nu kadang-kadang dilakukeun kurang alus sahingga pihak lain ngira-ngira. Conto paling umum komunikasi ieu, mungkin wangunan komunikasi paling alus, nyaeta dialog. Dialog ngarupakeun sahiji wangunan komunikasi dimana kadua beulah pihak kalibet dina pangiriman informasi. Dialog disebut wangunan anu alus lantaran ayana eupanbalik.

Communication code scheme

Kahadiran gangguan komunikasi atawa anu disebut "nois komunikasi" dina channel pangiriman (rohangan hawa, dina hal ieu) ngakibatkeun eusi atawa informasi nu katarima jadi ruksak, dina harti yen eusina bakal ngandung kasalahan, jadi henteu ngakibatkeun hasil anu diharepkeun.

Tiori coregulation ngajelaskeun yen komunikasi ngarupakeun proses daya cipta (kreatif) jeung dinamik anu sinambung.


Komunikasi simbulik[édit | sunting sumber]

Komunikasi simbulik nyaeta komunikasi anu ngagunakeun perlambang. Dina komunikasi simbulik, lambang-lambang dibere harti jeung ngagambarkeun sahiji gagasan. Contona, bendera Amerika ngarupakeun perlambang anu ngagambarkeun kabebasan pikeun urang Amerika, atawa ngagambarkeun imperialisme sarta kajahatan pikeun nagara-nagara lianna.

Maksud[édit | sunting sumber]

Komunikasi ngarupakeun silih tukeur informasi antara para anggota sakolompok mahluk hirup. Lamun sahiji interaksi gagal ngalakukeunnana, eta lain komunikasi. Hal ieu henteu dijelaskeun dina tiori komunikasi simbulik, tapi silih tukeur pesen anu bisa ngarobah a priori harepan kajadian, tetep lumaku.


Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Bentuk Komunikasi[édit | sunting sumber]

Bentuk jeung komponen komunikasi manusa[édit | sunting sumber]

Manusa ngalakukeun komunikasi pikeun babagi pangaweruh jeung pangalaman. Bentuk umum komunikasi manusa ngawengku bahasa isarat, omongan, tulisan, basa awak, jeung siaran. Komunikasi bisa interactive, transactive, ngahaja, atawa teu dihaja; ieu oge bisa mangrupa verbal atawa nonverbal. Sajaba ti eta, komunikasioge bisa intrapersonal atawa antar pribadi.


Téhnologi Komunikasi[édit | sunting sumber]

Dina telekomunikasi, pamancaran radio dua arah meuntasan Atlantik mimiti kajadian dina tanggal July 25 1920.
(tingali oge: semafor, telegraf, telefon, radioteletype, jaringan telefon global – anu dikenal oge sabage Jaringan Telefon pikeun Umum (tarjamahan tina Public Switched Telephone Network, satelit komunikasi, ethernet, jeung internet – sahiji jaringan tina jaringan-jaringan kompiyuter).


As the technology evolved, communication protocol also had to evolve; for example, Thomas Edison had to discover that hello was the least ambiguous greeting by voice over a distance; previous greetings such as hail tended to be lost or garbled in the transmission.

As regards human communication these diverse fields can be divided into those which cultivate a thoughtful exchange between a small number of people (debate, talk radio, e-mail, personal letters) on the one hand; and those which disseminate broadly a simple message (Public relations, television, cinema).

Our indebtedness to the Romans in the field of communication does not end with the Latin root "communicare". They devised what might be described as the first real mail or postal system in order to centralize control of the empire from Rome. This allowed Rome to gather knowledge about events in its many widespread provinces.

As the Romans well knew, communication is as much about taking in towards the centre as it is about putting out towards the extremes. Thus peace is a side-effect of communication, starting, for example, when the August 30th 1963 communication hotline between U.S. and Soviet leaders went into operation.

In virtual management an important issue is computer-mediated communication.

The view people take toward communication is changing, as new technologies change the way they communicate and organize. In fact, it is the changing technology of communication that tends to make the most frequent and widespread changes in a society. The latest trend in communication, decentralized personal networking, is termed smartmobbing.

Hahalang komunikasi[édit | sunting sumber]

Kahariwang dina komunikasi disebut communication apprehension. Kahariwang saperti kitu condong dipangaruhan ku konsep-diri sahiji jelema. Sajaba kahariwang, komunikasi bisa ruksak alatan bypassing, indiskriminesyen, jeung polarisesyen. Kagagalan pikeun ngagunakeun basa anu umum digunakeun dina hii komunitas oge ngarupakeun hahalang.


References[édit | sunting sumber]

[1] Dance, Frank. "The 'concept' of communication. Journal of Communication, 20, 201-210 (1970).

Jejer nu patali[édit | sunting sumber]

Tumbu Kaluar[édit | sunting sumber]