Lancah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Lancah
Lancah keur ngomé ramatna
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Arachnida
Order: Araneae
Clerck, 1757
Subordo

Araneomorphae
Mesothelae
Mygalomorphae
Baca taksonomina pikeun famili-familina

Lancah mangrupakeun sato invertebrata nu bisa ngahasilkeun "serat", sarta boga dalapan suku, tanpa jangjang. Pertélana mah, lancah téh anggota arachnida ordo Araneae, nu kabagi jadi dua sub-ordo: Opisthothelae (nu ngawengku infraordo Mygalomorphae (lancah trapdoor jeung tarantula) jeung Araneomorphae (lancah modéren), sarta Mesothelae, nu ngawengku famili Liphistiidae, lancah nu sok ngaliang ti Asia. Ulikan ngeunaan lancah disebutna arachnology.

Kalolobaan lancah sok nyieun ramat pikeun ngeurad mangsana (umumna serangga). Ramat ieu dijieun tina serat lancah, lambaran protéin ipis tapi liat nu dikaluarkeun tina spinérét nu aya dina bujurna. Pikeun ukuran lancah mah, serat ieu téh leuwih kuat batan baja. Najan sakabéh lancah ngahasilkeun serat, teu kabéh ngaramat. Serat ieu bisa ngabantu nalika nérékél, pinding pikeun liangna, wadah endogna, ngabulen mangsana, jsb.

Morfologi jeung kamekaran[édit | sunting sumber]

Béda jeung serangga, lancah mah boga ukur dua tagmata, henteu tilu; gabungan hulu jeung dada (disebut sefalotoraks atawa prosoma) jeung abdomén (disebut opistosoma). Abdoménna ogé geus teu bukuan, iwal sababaraha spésiés primitif (Liphistiidae). Abdomén jeung sefalotoraksna disambungkeun ku "cangkéng" ipis nu disebut pedikel atawa pregenital somite. Cangkéng ieu sabenerna mah mangrupakeun buku panungtung sefalotoraks nu di kalolobaan Arachnida mémang geus leungit (na kalajengking gé ukur aya dina mangsa émbrio).

Béda nu séjénna ti serangga nyaéta tina jumlah sukuna nu dalapan (serangga mah genep), teu boga anteneu, sarta panonna nu lénsa tunggal, lain majemuk.

Daur hirup Lancah[édit | sunting sumber]

Baranahan[édit | sunting sumber]

Ékologi[édit | sunting sumber]

Rupa-rupa lancah jeung seureudanana[édit | sunting sumber]

Nepi ka kiwari, spésiés lancah anu geus kaidéntifikasi téh geus leuwih ti 38.000. Dumasar kapinteranana dina nyumput, mun dikira-kira mah jumlah-jamléh, kabéhanana téh bisa nepi ka 200.000 spésiés. Sakabéh spésiés lancah téh peurahan (iwal kulawarga Uloboridae jeung Heptthelidae), tapi nu ngabahyakeun manusa mah ukur 40-an.

Panyoco lancah[édit | sunting sumber]

Ilaharna mah lancah téh moal nyeureud manusa, sabab manusa mah teu dianggap mangsa. Nyeureud sotéh mun ngarasa kaancam.

Taksonomi[édit | sunting sumber]

Pikeun leuwih jéntré ngeunaan genera jeung spésiés lancah, mangga baca taksonomi Araneae.

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Spider, Wikipédia édisi basa Inggris (6 Maret 2006).
  • Bristowe, W. S.. 1958. The World of Spiders. Collins (New Naturalist), London.
  • The Life of the Spider, karya John Crompton. Mentor, 1950.
  • Biology of Spiders, karya Rainer F. Foelix, 1982 jeung 1996 (éd. ka-2)
  • The Book of the Spider, karya Paul Hillyard, Random House, New York 1994
  • Dr. Tatiana's Sex Advice to All Creation: The Definitive Guide to the Evolutionary Biology of Sex, karya Olivia Judson, Metropolitan Books 2002
  • How to Know the Spiders, karya B. J. Kaston. Dubuque, 1953
  • Spiders, karya Barbara York Main, Collins (The Australian Naturalist Library), Sydney 1976
  • Spiders of Britain and Northern Europe, karya Michael J. Roberts, Collins, London 1995
  • Spiders of North America: an Identification Manual, karya Darrell Ubick, Pierre Paquin, Paula E. Cushing, & Vincent Roth, American Arachnological Society 2005
  • Wise, David H. "Spiders in Ecological Webs." Cambridge University Press. Great Britain: 1993.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg