Louis Pasteur

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Louis Pasteur saméméh taun 1895

Louis Pasteur nya éta ahli mikrobiologi jeung ahli kimia ti Perancis.[1] Lahir tanggal 27 Desember 1822. Kasohor ku masarakat alatan ngamekarkeun inokulasi kuman panyakit nu ngbalukarkeun ayana vaksin munggaran nya éta vaksin rabiés.[1]
Pasteur ngamimitian karirna dina widang fisika di salasahiji sakola lanjutan.[1] Dina umur nu ka-26 taun geus jadi profesor di Universitas Strasbourg tuluy pindah ka Universitas Lille.[1] Timuan panggedena dina widang kimia nya éta molékul asimétris jeung polarisasi cahya.[1]
Salian ti éta, Pasteur ogé nalungtik masalah sipat asam tartrat dina taun 1849.[1] Tésis doktorna kristalografi ngajadikeun Pasteur profesor kimia di Univérsitas Strasbourg.[1] Taun 1857 diangkat jadi diréktur ilmiah studi ngeunaan École Normale Supérieure.[1]
Dina tanggal 20 April 1862 Pasteur jeung Claude Bernard ngahasilkeun hiji prosés nu disebut pasteurisasi tina panalungtikanana ngaliwatan susu nu dipanaskeun nu ngabalukarkeun baktéri nu aya dina éta susu paraéh.[1]
Taun 1870-an, Pasteur ngagunakeun métode imunisasi pikeun panyakit anthrax nepi ka ngahudang élmuan lianna pikeun néangan hal nu sarupa pikeun panyakit nu sipatna endemik.[1] Pasteur ogé nyampurnakeun vaksin rabiés nu diciptakeun ku Emile Roux nu dijadikeun dadasar pikeun vaksin nu lian saperti polio, cacar, jeung tetanus.[1]
Ti mimiti taun 1888 karya Pasteur dituluykeun di Institut Pasteur di Paris. Taun 1895 Pasteur dilélér Medali Leeuwenhoek dina widang mikrobiologi.[2] Tilar dunya dina taun 1895 alatan struk ti taun 1868.[2] Dimakamkeun di Katedral Notre Dame.[2] Tuluy layonna diteundeun di ruang bawah tanah Institut Pasteur Paris. [2]


Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k Louis Pasteur (Diakses tanggal 9 Nopember 2011) (en)
  2. a b c d Pasteur (Diakses tanggal 9 Nopember 2011) (en)


Nulis.jpg