Mencek

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Mencek
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mamalia
Order: Artiodactyla
Suborder: Ruminantia
Family: Cervidae
Subfamily: Muntiacinae
Genus: Muntiacus
Rafinesque, 1815

Mencek atawa kidang nyaéta bangsa uncal dina genus Muntiacus, anu dina basa Inggris katelah ogé Barking Deer. Mencek téh minangka bangsa uncal pangkolotna, umurna 15-35 juta taun, nu fosilna kapanggih ti lapisan Miosin di Prancis jeung Jérman.

Spésiés nu aya ayeuna pituin Asia Tenggara, nu sumebar di wewengkon Austronesia, ti India jeung Sri Langka nepi ka Cina wewengkon kidul, Taiwan, jeung pulo-pulo Indonésia. Mencek Cina (M. reevesi geus lila dibawa ka Inggris, sahingga kiwari geus sumebar di wilayahna. Kusabab hirup di wewengkon tropis, mencek bisa kawin iraha wae sapanjang taun. Jaluna aya tandukan (pondok) nu bisa coplok jeung tumuwuh deui, tapi tarung marebutkeun wilayah mah sok maké 'sihung'na.

Kiwari, mencek nu dipikawanoh digolongkeun kana sapuluh spésiés:

Rujukan[édit | sunting sumber]

Nulis.jpg