Saluran cerna

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Saluran cerna mangrupakeun sistim organ dina sato multisél nu nampa sarta nyerna dahareun sahingga jadi tanaga jeung zat gizi, sarta miceun sésana. Saluran cerna ieu béda-béda di unggal organisme.

Anatomi dasar[édit | sunting sumber]

Peujit[édit | sunting sumber]

Stomach colon rectum diagram.gif

peujit dina awak lalaki sawawa panjangna kira-kira 7,5 m, nu disusun ku

Saluran cerna luhur[édit | sunting sumber]

Saluran cerna handap[édit | sunting sumber]

Pisiologi[édit | sunting sumber]

Cerna jeung ékskrési[édit | sunting sumber]

Dina baham, dahareun téh diancurkeun sacara mékanis ku jalan digayem, dibantu ku huntu jeung létah, sarta énzim dina ciciduh. Tina baham, dahareun nu geus lembut téh asup kana tikoro maké gawé peristalsis nepi ka burih. Di dieu, dahareun (mun geus di jero mah katelahna "bolus") téh direcah deui sacara mékanis jeung biokimiawi, sahingga jadi leuwih lalembut. Tina burih, bolus téh asup kana peujit alit pikeun direcah deui maké énzim sarta dibantuan ku baktéri, sahingga zat-zat gizina bisa diserep kana aliran getih. Pasésaanana diteruskeun ka peujit gedé nu salajengna dikaluarkeun salaku tai.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Gastrointestinal tract, Wikipédia édisi basa Inggris (26 April 2006)
  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, National Institutes of Health.
  • Coico, R., Sunshine, G., and Benjamini, E. (2003) "Immunology: A short Course 5th ed." Pgs 11-12.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Sistim cerna

Baham - Faring - Ésofagus - Burih - Pankréas - Hampru - Ati - Peujit leutik (duodenum, jejunum, ileum) - Kolon - Cecum - Réktum - Bool

Sistim organ manusa - édit
Sistim kardiovaskulér | Sistim cerna | Sistim éndokrin | Sistim imun | Sistim kulit | Sistim limfe | Sistim otot | Sistim saraf | Sistim rangka | Sistim baranahan | Sistim réspirasi | Sistim urin


Nulis.jpg