Wol

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi



Wol di tempat ngagunting bulu domba

Kecap wol mangrupa serepan tina basa Inggris nu hartina bulu domba.[1] Wol mangrupa bulu kibas nu dipaké bahan benang, papakéan.[1] Sok dijieun jadi lawon wol nu bentukna téh kaén bulu.[1] Papakéan asal wol dipakéna sok haneut.[1] Ewol atawa wol sok disebut ogé sayét.[1]

Salah sahiji ti serat-serat kahiji anu kungsi dipaké manusa pikeun nyieun lawon nya éta wol.[2] Sabenerna, wol geus lila pisan dipaké ku kituna henteu dipikanyaho awalna.[2] Jalma-jalma Yunani kunamintal sarta nenun wol, sarta maranéhanana diajar cara ngalakonan hal éta ti urang Mesir.[2] Wol nyaéta sarupaning buuk anu tumuwuh dina domba sarta lolobana sato séjén.[2] Permukaan kabéh buuk ditutupan kalayan sisit-sisit anu pohara leutik, sakitu leutikna ku kituna ngan bisa di tempo ku mikroskop anu pohara kuat.[2] Sisit-sisit ieu silih nindihan, kawas sirap-sirap dina hateup.[2] Dina buuk, sisit-sisit bentukna datar, tapi dina wol panungtunganana mah nonjol kaluar, sarta "kerut" anu alamiah dina wol nyieun wol kapaké minangka serat pikeun lawon.[2]

Aya sagala rupa tingkatan wol, lumantung kana domba ti mana wol éta asalna.[2] Aya carita anu sahubungan jeung hal ieu.[2] Salila ratusan warsih, wol anu pangalusna dihasilkeun di Spanyol ti sarupaning domba anu dingaranan "merino".[2] Sabot armada Spanyol tikerelep mangtaun-taun anu tuluy, sawatara ti kapal-kapal indit ti basisir kalér Skotlandia.[2] Tapi sawatara domba merino palid ka darat dina kaayaan hirup.[2] Domba-domba ieu diternakkeun jeung domba-domba gunung asal Skotlandia, sarta ti perkawinan ieu muncul turunan domba Cheviot anu terkenal, anu mangrupa salah sahiji ti penghasil-penghasil wol pangalusna di Inggris.[2]


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  2. a b c d e f g h i j k l m (id) Leokum, Arkady(1997) Aku Ingin Tahu Jilid 1 Jakarta:Quality Press


Nulis.jpg