Éstrogén

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Éstriol. Cirikeun dua gugus hidroksil (-OH) nu kabeungkeut ku cingcin D (cingcin paling katuhu).
Éstradiol. Cirikeun hiji gugus hidroksil nu kabeungkeut ku cingcin D. Suku kecap 'di' nujul ka ieu hidroksil jeung nu na cingcin A (paling kénca).
Éstron. Cirikeun gugus keton (=O) nu kabeungkeut kana cingcin D.

Éstrogén (estrogen, oestrogen atawa œstrogen) nyaéta hiji golongan sanyawaan stéroid nu penting dina daur éstrus salaku hormon séks utama wanoja.

Éstrogén dipaké salaku bagian dina sababaraha [[kombinasi pél kontrasépsi|kontrasépsi oral], terapi gaganti éstrogén pikeun istri balangantrang, sarta dina terapi hormon pikeun istri cacad kelamin.

Sakumaha galibna hormon stéroid, éstrogén bisa nembus mémbran sél; di jero sél, éstrogén bisa interaksi jeung reséptor éstrogén.[1]

Tipeu éstrogén[édit | sunting sumber]

Éstrogén alami anu utama nyaéta éstradiol, éstriol, jeung éstron, dijieun tina androgén migunakeun énzim.

  • Ti mimiti kareseban nepi ka ménopauseu, éstrogén nu utama nyaéta 17-β-éstradiol. Pikeun istri balangantrang nu dominan téh éstron.
  • Éstradiol dihasilkeun tina téstostéron, sedengkeun éstron tina androsténédion.
  • Éstron leuwih lemah batan éstradiol.

Sababaraha zat sintétik jeung alami geus dilaporkeun mibanda aktivitas éstrogénik.[2] Zat sintétik kawas kieu disebutna xénoéstrogén, sedengkeun nu asalna tina tutuwuhan disebut fitoéstrogén.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Wikipédia édisi basa Inggris. Estrogen. Dicutat 18 Séptémber 2007.
  1. Nussey and Whitehead: Endocrinology, an integrated approach, Taylor and Francis 2001
  2. Fang H, Tong W, Shi L, Blair R, Perkins R, Branham W, Hass B, Xie Q, Dial S, Moland C, Sheehan D (2001). "Structure-activity relationships for a large diverse set of natural, synthetic, and environmental estrogens.". Chem Res Toxicol 14 (3): 280-94. PMID 11258977.

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Hormon jeung kelenjar éndokrin - édit

Hipotalamus: GnRH - TRH - CRH - GHRH - somatostatin - dopamin | Posterior pituitary: vasoprésin - oksitosin | Anterior pituitary: GH - ACTH - TSH - LH - FSH - prolaktin - MSH - éndorfin - lipotropin

Tiroid: T3 jeung T4 - kalsitonin | Paratiroid: PTH | Adrenal medulla: épinéfrin - norépinéfrin | Adrenal cortex: aldostéron - kortisol - DHEA | Pangkréas: glukagon- insulin - somatostatin | Ovarium: éstradiol - progéstéron - inhibin - aktivin | Téstis: téstostéron - AMH - inhibin | kelenjar pineal: mélatonin | Ginjal: rénin - EPO - kalsitriol - prostaglandin | Atrium jantung: ANP

Beuteung: gastrin | Duodenum: CCK - GIP - sékrétin - motilin - VIP | Ileum: éntéroglukagon | Ati: IGF-1

Bali: hCG - HPL - éstrogén - progéstéron

Jaringan adiposa: léptin, adiponéktin

Turunan targét NGF, BDNF, NT-3


Nulis.jpg