Éstrogén

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Éstriol. Cirikeun dua gugus hidroksil (-OH) nu kabeungkeut ku cingcin D (cingcin paling katuhu).
Éstradiol. Cirikeun hiji gugus hidroksil nu kabeungkeut ku cingcin D. Suku kecap 'di' nujul ka ieu hidroksil jeung nu na cingcin A (paling kénca).
Éstron. Cirikeun gugus keton (=O) nu kabeungkeut kana cingcin D.

Éstrogén (estrogen, oestrogen atawa œstrogen) nyaéta hiji golongan sanyawaan stéroid nu penting dina daur éstrus salaku hormon séks utama wanoja.

Éstrogén dipaké salaku bagian dina sababaraha kontrasépsi oral, terapi gaganti éstrogén pikeun istri balangantrang, sarta dina terapi hormon pikeun istri cacad kelamin.

Sakumaha galibna hormon stéroid, éstrogén bisa nembus mémbran sél; di jero sél, éstrogén bisa interaksi jeung reséptor éstrogén.[1]

Tipeu éstrogén[édit | édit sumber]

Éstrogén alami anu utama nyaéta éstradiol, éstriol, jeung éstron, dijieun tina androgén ngagunakeun énzim.

  • Ti mimiti kareseban nepi ka ménopauseu, éstrogén nu utama nyaéta 17-β-éstradiol. Pikeun istri balangantrang nu dominan téh éstron.
  • Éstradiol dihasilkeun tina téstostéron, sedengkeun éstron tina androsténédion.
  • Éstron leuwih lemah batan éstradiol.

Sababaraha zat sintétik jeung alami geus dilaporkeun mibanda aktivitas éstrogénik.[2] Zat sintétik kawas kieu disebutna xénoéstrogén, sedengkeun nu asalna tina tutuwuhan disebut fitoéstrogén.

Rujukan[édit | édit sumber]

  • Wikipédia édisi basa Inggris. Estrogen. Dicutat 18 Séptémber 2007.
  1. Nussey and Whitehead: Endocrinology, an integrated approach, Taylor and Francis 2001
  2. Fang H, Tong W, Shi L, Blair R, Perkins R, Branham W, Hass B, Xie Q, Dial S, Moland C, Sheehan D (2001). "Structure-activity relationships for a large diverse set of natural, synthetic, and environmental estrogens.". Chem Res Toxicol 14 (3): 280-94. PMID 11258977.

Baca ogé[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Hormon jeung kelenjar éndokrin - édit

Hipotalamus: GnRH - TRH - CRH - GHRH - somatostatin - dopamin | Posterior pituitary: vasoprésin - oksitosin | Anterior pituitary: GH - ACTH - TSH - LH - FSH - prolaktin - MSH - éndorfin - lipotropin

Tiroid: T3 jeung T4 - kalsitonin | Paratiroid: PTH | Adrenal medulla: épinéfrin - norépinéfrin | Adrenal cortex: aldostéron - kortisol - DHEA | Pangkréas: glukagon- insulin - somatostatin | Ovarium: éstradiol - progéstéron - inhibin - aktivin | Téstis: téstostéron - AMH - inhibin | kelenjar pineal: mélatonin | Ginjal: rénin - EPO - kalsitriol - prostaglandin | Atrium jantung: ANP

Beuteung: gastrin | Duodenum: CCK - GIP - sékrétin - motilin - VIP | Ileum: éntéroglukagon | Ati: IGF-1

Bali: hCG - HPL - éstrogén - progéstéron

Jaringan adiposa: léptin, adiponéktin

Turunan targét NGF, BDNF, NT-3


Nulis.jpg