10 Hygiea

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
hygiea

Hygiea nya éta hiji astéroid perenahna di Beubeur astéroid utama. [1] Kalayan diameter anu saeutik membujur sapanjang 350-500 km, sarta ngabogaan massa kira-kira 2,9% ti total massa Beubeur Astéroid, Hygiea nya éta objek pangbadagna kaopat di wewengkon kasebut dina hal volume sarta massa. [1] Hygiea nya éta anu pangbadagna pikeun kelas astéroid gelap tipe-c kalayan permukaan anu beunghar karbon.[1] Sanajan mangrupa astéroid pangbadagna di wewengkonna, alatan permukaannya anu gelap sarta jaraknya anu sacara rata-rata leuwih laér ka Panonpoé, mangka manéhna kasampak pohara redup sabot dititénan ti Bumi. [1] Alatan ékol kasebut, sawatara astéroid leutik leuwih tiheula kapanggih Annibale de Gasparis, saméméh manéhna manggihan Hygiea ping 12 April 1849. [1] Dina kalolobaan oposisi, Hygiea miboga magnitudo opat order leuwih redup batan Vesta. Ngimeutan Hygiea baris merlukeun sahenteuna teleskop 100 mm (4 inci), sedengkeun dina oposisi perihelik, manéhna meureun bisa dititénan kalayan binokular 10×50.[1] Massa sakumna astéroid Beubeur Utama kira-kira kira-kira 3.0-3.61021 kg[4][5], atawa kurang leuwih 4% tina massa bulan. [2] Ti kakabéhanana ieu, 1 Ceres miboga massa 0.951021 kg, 32% ti totalna. [2] Saterusna astéroid pangmundelna, 4 Vesta (9%), 2 Pallas (7%), sarta 10 Hygiea (3%), ngajadikeun perkiraan ieu jadi 51%; tilu saterusna, 511 Davida (1.2%), 704 Interamnia (1.0%), sarta 3 Juno (0.9%), ngan nambahan 3% ti massa totalna. [2] Jumlah astéroid saterusna nambahan sacara eksponensial sanajan massa unggal turun.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f (id)5 Asteroid paling terkenal di Tata Surya (diaksés tanggal 2 Desember 2011)
  2. a b c d (id)Asteroid (diaksés tanggal 3 Desember 2011)


Nulis.jpg