Abdul Malik bin Marwan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

'Abdul Malik bin Marwan (Basa Arab: عبد الملك ابن مروان‎, 646/47– Oktober 705) nyaéta khalifah anu nuju kakawasaan dina taun 685 nepi ka 705. Anjeunna mangrupa salah sahiji khalifah Umayyah di Suriah anu mibanda kakuwasan anu paling panjang. 'Abdul Malik ngawariskeun réalitas khalifah ti bapakna jeung dipasihan ku putrana. Saatos pupus, opat putrana ditunjuk jadi khalifah. 'Abdul Malik datang Bani Umayyah cabang Marwani.

Dina mangsa pamaréntahanna, 'Abdul Malik hasil ngahijikeun sakabéh khalifah dina hiji kontrol Umayyah anu berpusat di Suriah, ngéléhkeun' Abdullah bin Zubair anu minangka khalifah saingan di Mekah, jeung réngsé perang sipil. 'Abdul Malik ogé kaasup khalifah anu mimiti nyitak dinar jeung ngadegkeun basa Arab salaku basa resmi dina pamaréntahan. Anjeunna ogé ngajadikeun kulawargana jadi pusat kakuatan ku masihan maranéhna sababaraha posisi penting, saperti gubernur jeung komandan. Pribadi, 'Abdul Malik katelah tokoh ibadah jeung zuhud. Saatos pupusna, tahta dipasihan ka salah sahiji putrana, Al-Walid.