Akad Nikah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Akad nikah nyaéta salah sahiji runtuyan acara utama dina upacara nikah sacara islami. Biasana akad nikah dilaksanakeun di masigit atawa balé nyungcung.[1] Tapi ka kiwarikeun mah loba ogé nu ngayakeun akad nikah di imah nyaéta di imah pangantén istri, ku cara ngondang panghulu jeung pagawéna pikeun nikahkeun.[1] Sabenerna mah dina seuhseuhanana atawa prak-prakananana mah sarua baé, sakumaha nikahkeun nurutkeun saréat Islam.[1] Nu teu meunang dipopohokeun sotéh dina raraga akad nikah mah masalah 'maskawin'.[1] lolobanaana maskawin téh mangrupa duit atawa perhiasan. Kiwari ogé loba nu ngagunakeun saparangkat alat solat salaku maskawin.[1] Bérés akad nikah, biasana dilakukeun sungkeman atawa ménta hampura kanu jadi kolot (indung bapa/mitoha) supaya dina engké rumah tangga aya dina ridona Allah.[2] Aya nu dilaksanakeun sacara sederhana cukup ku ngan saukur sasalaman, tapi aya ogé nu maké upacara 'adat sungkem' nu dibarung ku tembang Sunda tur kacapi suling.[2] Sanggeus sungkeman ka ibu rama sareng tos gaduh sepuh mu énggal dilakukeun wejangan atawa naséhat pikeun pangantén.[2] Kalan-kalan mangrupa wejangan maké biantara atawa ngaliwatan upacara nyawér méré wejangan ngaliwatan rumpaka/pupuh nu ditembangkeun jeung dihaleuangkeun.[2]

Sumber[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Elis Suryani NS. 2010. Badingkut.Bandung: Danan Jaya.Halaman 162
  2. a b c d Elis Suryani NS. 2010. Kearifan Budaya Sunda. Ciamis.Pemerintah Kabupaten Ciamis Disbudpar.Halaman 185
Nulis.jpg