Aksara Siddham

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Aksara Siddham
Siddham script (consonants) sample.svg
Jenis aksara
BasaSanskerta
Periode
Kira-kira ngawitan ti 600 M, nepi ka 1200 M di India, jeung nepi ka kiwari di Jepang
Silsilah
Nurutkeun hipotésis hubungan antara abjad Araméa jeung Brahmi, mangka silsilahna saperti kieu:
Tina aksara Brahmi diturunkeun jadi:
Aksara anu diturunkeun
Aksara Tibet jeung katurunanna
Aksara dulur
Aksara Nagari
Aksara Śāradā

Aksara Siddhaṃ atawa Siddhamātṛkā (tina basa Sangsekerta siddhaṃ hartina "suksés" atawa "sampurna") nyaéta ngaran aksara ti India Kalér anu dipaké pikeun nulis basa Sangsekerta. Aksara ieu diturunkeun tina Aksara Brahmi ngaliwatan Aksara Gupta, anu ogé nurunkeun Aksara Devanagari jeung Aksara Asia anu henteu jiga Aksara Tibét.

Aksara Siddham téh nyaéta salahsahiji abugida anu mangrupa bentuk hibrida antara aksara jeung sistem panulisan dumasar suku kata, sararua jeung Aksara India anu séjénna jeung ogé Aksara di Nusantara jiga Kaganga. Masing-masing Hurup geus ngandung vokal a jeung bisa dirobah ku cara ngantelkeun tanda diakritik (Aksara Sunda rarangkén ). Tuluy unggal aksara bisa dihapus vokalna ku pamaéh (Sanskrit virama)

Kiwari naskah Siddham dipaké ngan ukur di Jepang pikeun nulis mantra jeung niron Sutera . Di Jepang naskah ieu dipikawanoh salaku bonji (梵字), di sakola mikkyo Budha (密 教, Buddhis ésotéris) ti aliran Shingon jeung Tendai Buddhisme sarta sékte sinkrétis Shugendō; di tempat séjén geus euweuh deui anu maké ieu aksara (punah). Kūkai ngawanohkeun naskah Siddham ka Jepang basa manéhna balik ti Cina taun 806, tempat anjeunna dialajar basa Sanskerta jeung biksu ti Nalanda, kaasup saurang lalaki anu ngarana Prajñā. Sutera anu dibawa ka Cina ti India ditulis dina rupa-rupa naskah, jeung naskah Siddham téh mangrupakeun naskah anu pang pentingna. Basa Kūkai diajar naskah ieu, jalur darat ka India, bagéan tina Jalan Sutra enggeus ditutup ku Kakaisaran Islam Abbasiyah anu geus ngalegaan. Dina panengahan abad ka-9, Cina ngaberesihan internalna tina "agama luar", nu ngakibatkeun pegatna wewengkon Jepang tina sumber téks Siddham. Samentara éta, aksara séjénna saperti Devanagari geus jadi aksara nu loba dipaké di India beulah Kalér, ngagantikeun Siddham nu ngakibatkeun Jepang jadi hiji-hijina tempat naskah ieu disimpen, khususna pikeun nyalin mantra jeung Sutera. Ngan ayeuna aya inovasi pikeun nuliskeun Aksara Bonji dina T-Shirt (Kaos) di Jepang.

Hurup[édit | édit sumber]

Vokal[édit | édit sumber]

Wangun mandiri Romanisasi Salaku diakritik pikeun Siddham kya.svg Wangun mandiri Romanisasi Salaku diakritik pikeun Siddham kya.svg
Siddham a.svg a Siddham kya.svg Siddham aa.svg ā Siddham kyaa.svg
Siddham i.svg i Siddham kyi.svg Siddham ii.svg ī Siddham kyii.svg
Siddham u.svg u Siddham kyu.svg Siddham uu.svg ū Siddham kyuu.svg
Siddham e.svg e Siddham kye.svg Siddham ai.svg ai Siddham kyai.svg
Siddham o.svg o Siddham kyo.svg Siddham au.svg au Siddham kyau.svg
Siddham am.svg aṃ Siddham kyam.svg Siddham ah.svg aḥ Siddham kyah.svg
Wangun mandiri Romanisasi Salaku diakritik pikeun Siddham k.svg Wangun mandiri Romanisasi Salaku diakritik pikeun Siddham k.svg
Siddham ri.svg Siddham kri.svg Siddham rii.svg
Siddham li.svg Siddham lii.svg
Wangun alternatip
Siddham aa1.svg ā Siddham i1.svg i Siddham i2.svg i Siddham ii1.svg ī Siddham ii2.svg ī Siddham u1.svg u Siddham uu1.svg ū Siddham o1.svg o Siddham au1.svg au Siddham am1.svg aṃ

Konsonan[édit | édit sumber]

Letup Sengau Hampiran Tiup
Tanpasora Nyora
Tanpaembus Ngembus Tanpaembus Ngembus
Cera Siddham h.svg h
Langkang Siddham k.svg k Siddham kh.svgkh Siddham g.svg g Siddham gh.svg gh Siddham ng.svg
Langit Siddham c.svg c Siddham ch.svg d Siddham j.svg j Siddham jh.svg a Siddham ny2.svg ñ Siddham y.svg y Siddham sh1.svg ś
Tarbel Siddham tt.svg Siddham tth.svg ṭh Siddham dd.svg Siddham ddh.svg ḍh Siddham nn.svg Siddham r.svg r Siddham ss.svg
Huntu Siddham t.svg t Siddham th.svg th Siddham d.svg d Siddham dh2.svg dh Siddham n.svg n Siddham l.svg l Siddham s.svg s
Duabiwir Siddham p.svg p Siddham ph.svg ph Siddham b.svg b Siddham bh.svg bh Siddham m.svg m
Birgi Siddham v3.svg v
Konjungsi dalam aksara
Siddham kss.svg kṣ Siddham llm.svg llaṃ
Wangun alternatip
Siddham ch1.svg ch Siddham j1.svg j Siddham ny.svg ñ Siddham tt1.svg Siddham tth1.svg ṭh Siddham ddh1.svg ḍh Siddham ddh2.svg ḍh Siddham nn1.svg Siddham nn3.svg Siddham th1.svg th Siddham th2.svg th Siddham dh.svg dh Siddham n2.svg n Siddham m1.svg m Siddham sh.svg ś Siddham sh2.svg ś Siddham v.svg v

Référénsi[édit | édit sumber]

  • John Stevens. Kaligrafi Suci Wétan . (Boston: Shambala, 1995)
  • Taikō Yamasaki. Shingon: Budha Esoterik Jepang . (Fresno: Shingon Buddhist International Institute, 1988)

Tumbu luar[édit | édit sumber]