Aksara Brahmi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Brāhmī
Brahmi script - consonants sample.svg
Jenis aksara
abugida
Basa Awal basa Prakerta
Periode
Kamungkinan ti abad ka-6 SM. Bukti pasti aya dina abad ka-3 SM, nepi ka abad ka-3 Masehi.
Silsilah
Teu jelas.

Asal-usul masih dipadungdengkeun. Mungkin aksara asli atawa turunan abjad Aramea (ieu di handap)

Abjad Proto-Sinaitik
Aksara anu diturunkeun
Gupta, Pallawa, jeung réa nu séjénna dina Rungkun aksara Brahmi.
Aksara dulur

teu jelas. Nurutkeun hipotesis abjad Aramea:

aksara Kharoshthi
ISO 15924 Brah, 300
Arah panulisan Citakan:ISO 15924 direction
ngaran Unicode
Citakan:ISO 15924 alias
U+11000–U+1107F
Example.of.complex.text.rendering.svg Artikel ieu ngandung téks Indik.
Tanpa pangrojong rendering, anjeun meureun ningali tanda tanya, kotak atawa lambang-lambang tibatan karakter Indik; atawa posisi vokal nu teu tangtu jeung tanpa konjungsi.

Aksara Brahmi nyaéta abugida anu dipaké di India dina mangsa pamaréntahan Raja Asoka (270 SM - 232 SM). Ieu aksara ditulis ti kénca ka katuhu, sanajan nurutkeun hipotésis mah, ieu aksara téh dumasar huruf Araméa atawa huruf Fénisia di Timur Tengah anu ditulis ti katuhu ka kénca.

Peran aksara Brahmi pikeun kamekaran aksara di Asia pohara penting, sabab ieu mangrupa cikal bakal sakumna aksara di India jeung ogé di Asia Tenggara, kaasup di Nusantara.


Nulis.jpg