Asparagin

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
l-Asparagine
Rumus rangka L-asparagin
Rumus rangka L-asparagin
Modél bal jeung tongkat molekul L-asparagin salaku zwitterion
Asparagine-from-xtal-3D-bs-17.png
Asparagine-from-xtal-3D-sf.png
Wasta
Wasta IUPAC
Asparagine
Wasta lian
Asam 2-amino-3-karbamoylpropanoat
Pananda
Modél 3D (JSmol)
ChEBI
ChEMBL
ChemSpider
DrugBank
ECHA InfoCard 100.019.565
Nomer EC 200-735-9
KEGG
UNII
Sipat
C4H8N2O3
Massa molar 132119 g·mol−1
Panampilan kristal bodas
Dénsitas 1.543 g/cm3
Titik lebur 234 °C (453 °F; 507 K)
Titik golak 438 °C (820 °F; 711 K)
2.94 g/100 mL
Solubilitas leyur dina asam, basa, henteu dina métanol, étanol, éter, bénzén
log P −3.82
Kaasaman (pKa)
  • 2.1 (carboxyl; 20 °C, H2O)
  • 8.80 (amino; 20 °C, H2O)[1]
-69.5·10−6 cm3/mol
Structure
ortorombik
Thermochemistry
−789.4 kJ/mol
Baya
Lambar data kasalametan (SDS)
NFPA 704
Flammability code 0: Will not burn. E.g., waterHealth code 1: Exposure would cause irritation but only minor residual injury. E.g., turpentineReactivity code 0: Normally stable, even under fire exposure conditions, and is not reactive with water. E.g., liquid nitrogenSpecial hazards (white): no codeNFPA 704 four-colored diamond
0
1
0
Titik hurung 219 °C (426 °F; 492 K)
Iwal disebutkeun séjén, data nu dipidangkeun keur matéri dina kaayaan baku (dina 25 °C, 100 kPa).
YesY verifikasi (naon ieu YesYN ?)
Rujukan kotak info

Asparagin (lambangna Asn atawa N[2]) nyaéta asam α-amino anu anu dipaké dina biosintésis protéin. Ieu asam amino ngandung hiji gugus α-amino (wangun kaprotonan −NH+3 dina kaayaan biologis), hiji gugus asam α-karboksilat (wangun deprotonasi −COO dina kaayaan biologis), jeung hiji ranté gigir karboksamida, ku kituna kaasup asam amino polar (dina pH pisiologis) alipatik. Pikeun manusa, ieu asam amino henteu ésénsial, kusabab bisa disintésis di jero awak, dikode ku kodon AAU jeung AAC.


Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Haynes WM, ed. (2016). CRC Handbook of Chemistry and Physics (97th ed.). CRC Press. pp. 5–89. ISBN 978-1498754286. 
  2. "Nomenclature and Symbolism for Amino Acids and Peptides". IUPAC-IUB Joint Commission on Biochemical Nomenclature. 1983. Diarsipkan dari versi asli tanggal 9 October 2008. Diakses tanggal 5 March 2018. 

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Nulis.jpg