Béklen

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Barudak awéwé keur maén béklen

Béklen atawa béklén nyaéta kaulinan anu maké bal béklén jeung sawatara kewuk. Biasana dilakukeun di jero imah atawa téras.

Aturan maén[édit | édit sumber]

Kudu aya kewuk/kuwuk jeung bal béklenna nu bahanna tina karét, rata-rata dipaénkeun ku duaan nepi ka sababaraha urang. Kewukna bisa 10-12 atawa kumaha karepna, rék 20 ogé kaci, ngan kudu bisa karanggeum ku leungeun.[1] Nu maraénna andéprok dina téhel nu bérésih nguriling jiga samodél lingkaran.[1] Mimitina bal dialungkeun sakali ngacleng kana téhel, tuluy kewukna diawurkeun kana téhel, mimiti nyokot kewuk hiji-hiji, bari dialungkeun balna ngacleng sakali téa. Lamun dua kali atawa leuwih mah lasut.[1] Conto, maké kewuk 10 siki, kewuk dicokot nepi ka 10 karawu ku dua leungeun, tuluy diawurkeun deui kewukna ditangkarak-tangkarakkeun kabéh, dicokot hiji-hiji nepi ka sapuluhna.[1] Geus kitu kewuk ditangkub-tangkubkeun. Prosésna sarua jiga nu di luhur, geus ditangkubkeun kabéh, tuluy dibawaan deui.[1] Bagéan ka batur mah lamun pamaén ka hiji lasut, nya giliran maénkeunana.

Minangka ujianana, istilahna "naspél". Sanggeus prosés kahiji nepi ka prosés ka ditangkubkeunana kewuk nepi ka 10, naspélna téh kewuk ditangkarak-tangkarakkeun terus dirawu kabéh. Geus kitu ditangkub-tangkubkeun, dirawu deui. Geus kabéh karawu, tuluy kewuk nu 10 siki diranggeum terus dialungkeun ka luhur bari ditampanan ku dampal leungeun nu ngalungkeun. Lamun dina dampal leungeun nyésa 2 atawa 3 atawa 4 kewuk, tuluy disanggap deui. Engké ngamimitianna deui kudu ti dua, tilu atawa opat nyokotanna téh. Henteu mimiti ti hiji, tapi langsung. Kitu ogé nangkarak-nangkarakkeun, nyokotna dua, tilu atawa opat, kumaha nu kasanggap téa. Mun keur naspél lasut, nya kudu balikan deui, nepi ka lulus banglus naspélna (nepi ka bisa ngaranggeum kuwuk téa).

Lamun lasut atawa ngalakukeun kasalahan, pamaén kudu diganti.[2] Anu dianggap lasut téh nyaéta lamun:

  • Bola anu dialungkeun teu katéwak[2]
  • Kewuk anu dikeupeul murag[2]
  • Gudir, atawa kewuk katoél ku leungeun sabot keur maén[2]

Mangpaat[édit | édit sumber]

  • Ngalatih koordinasi visual-motorik[2]
  • Ngalatih konséntrasi[2]
  • Ngaronjatkeun kamampuh ngontrol gerakan ramo jeung leungeun[2]
  • Kamampuh nahan posisi awak nu angger[2]

Sumber[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Paguneman Komunitas Urang Sunda di Internét di milis urangsunda@yahoogroups.com. Dideskripsikeun ku Teh Pupi
  2. a b c d e f g h (id) Permainan beklen bekel kebudayaanindonesia.net (Diakses 27 Agustus 2015)


Arjuna Wayang.jpg