Babandul

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Babandul anu ngalaman osilasi ayunan.
Babandul anu mibanda arah véktor vélositas (v) jeung akselérasi (a)

Babandul nyaéta beungbeurat anu napel dina hiji tali tur bisa ngayun kalawan bébas jeung périodik anu jadi dasar gawé tina hiji jam dingding buhun anu mibanda ayunan. Dina widang fisika. prinsip ieu mimiti kapanggih taun 1602 ku Galiléo Galilei, yén périoda (lilana gerak osilasi hiji ayunan, T) dipangaruhan ku panjang tali jeung akselérasi gravitasi sakumaha rumus:

anu mana nyaéta panjang tali jeung nyaéta akselérasi gravitasi.

Périodeu ngayun[édit | édit sumber]

Périodeu ngayun jadi leuwih panjang sabot amplitudo θ0 (rubakna ayunan) nambah.
Périodeu ngayun jadi leuwih panjang sabot amplitudo θ0 (rubakna ayunan) nambah. Périodeu diitung ku .

Périodeu ngayun hiji babandul ditangtukeun ku panjangna babandul, kuatna gravitasi jeung amplitudo θ0 (rubakna ayunan).[1] Périodeu teu gumantung kana massa babandul. Lamun amplitudo kawates ku ayunan anu leutik, périodeu T babandul basajan, waktu anu diperelukeun pikeun sasiklus lengkep nyaéta:[2]

anu mana L nyaéta panjang babandul, jeung g nyaéta gaya gravitasi.

Rujukan[édit | édit sumber]

Catetan suku[édit | édit sumber]

  1. Milham, Willis I. (1945). Time and Timekeepers. MacMillan. , p.188-194
  2. Hall, David; Robert Resnick, Jearl Walker (1997). Fundamentals of Physics, 5th Ed. New York: John Wiley & Sons. p. 381. ISBN 0-471-14854-7. 

Daptar pabukon[édit | édit sumber]

  • Michael R. Matths, Arthur Stinner, Colin F. Gauld (2005) The Pendulum: Scientific, Historical, Philosophical and Educational Perspectives, Springer
  • Michael R. Matthews, Colin Gauld and Arthur Stinner (2005), The Pendulum: Its Place in Science, Culture and Pedagogy. Science & Education, 13, 261-277.


Circle-icons-physics-logo.svg