Balé Kota Bandung

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Balé Kota Bandung

Gedong Balé Kota Bandung (gemeente huis) mangrupa salah sahiji wangunan pangkolotna di kota Bandung.[1][2] Saméméh éta gedong diwangun, di lokasi éta aya gudang kopi (koffie pakhuis) anu Adries de Wilde (1781-1865), Asistén Résidén Priangan dina taun 1812.[1][2] Gudang kopi éta diwangun dina taun 1819 waktu kebon kopi di Priangan mekar dina abad ka-18.[1][2] Éta gudang kopi mangrupa hiji tina dalapan gedong tembok nu anyar di Bandung.[2] Gedong nu gaya wangunan VOC (Vereenigde Oost Indische Compagnie) éta dina taun 1906 dijadikeun kantor.[3] taun 1923, gudang itu dibikeun ka Pamaréntah kolonial Belanda.[1]

Taun 1927 ieu wangunan dirubuhkeun keur ngawangun Gemeente Huis (balé kota) dumasar rarancang arsiték Ir.E.H. de Roo maké gaya arsiték nu kasohor Amérika Serikat Frank Llyod Wright (Wrightian Style).[3] Gemeente Huis pernahna di sisi béh kidul Atjehstraat (Jl.Aceh) di béh kalér Pieter Sijthoffpark, teu jauh ti jalan Braga nu jadi puseur kagiatan ékonomi masarakat kota Bandung mangsa harita.[3] Sajumlah wangunan publik lainna ogé geus dibangun saméméhna kayaning avasche Bank (1909), Katedral (1921), jeung Gereja Bethel (1925).[1][2] Dina taun 1935 diwangun gedong anyar di tukangeun Gemeente Huis dumasar rancangan arsiték Ir.E.H. de Roo maké gaya arsitéktur modérn motif art deco.[3] éta gedong nyanghareup ka kidul, nyaéta nyanghareup ka Pieter Sijeuthoffpark, nu kiwari ngaranna Taman Déwi Sartika.[2][3] Wangun hateupna témbong lempeng nu ngabalukarkeun ieu gedong disebut Gedong Papak.[1]

Ayeuna wangunan nu nyanghareup ka Jl.Aceh geus robah jadi dua lantai, wangunan heubeul nu masih nyésa ngan sisi wangunan katuhu jeung kéncana.[3] Wangunan nu nyanghareup ka Pieter Sijeuthoffpark (ayeuna Taman Dewi Sartika kaayaanana kaurus pisan.[3] Dua munara leutik di béh kénca jung katuhu dipangaruhan pisan ku gaya wangunan karya arsiték Frank Llyod Wright.[3] Gaya arsiték Frank mangsa harita dipangaruhan pisan ku arsiték-arsiték di Hindia Walanda.[3] Ti baheula buruan hareup Gedong Balé Kota mangrupa lapangan jukut nu biasa digunakeun ku masarakat pikeun ulin jeung leleson.[3] éta lapangan pernah digunakeun minangka lapangan sepak bola.[3] Ti taun 1960-an lapangan di hareupeun balé kota mimiti ditata jadi lahan parkir jeung taman.[3]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f Balai Kota Bandung, diaksés tanggal 25 Désémber 2015.
  2. a b c d e f Balai Kota Bandung dan Sekilas Sejarah, diaksés tanggal 25 Désémber 2015.
  3. a b c d e f g h i j k l Katam Kartodiwirio,Sudarsono.2006.Bandung Kilas Peristiwa di Mata Filatelis Sebuah Wisata Sejarah.Bandung: PT Kiblat Buku Utama. Halaman 48.


Nulis.jpg