Bangbalikan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Bangbalikan nyaéta Sisisndiran ti Banten Selatan jeung Sukabumi,atawa sacara leuwih khusus pikeun bagian kahiji dina bait sisindiran (pantun) anu bahasa Indonesia disebat sampiran. [1]Bagian kadua disebat "eusina" (isi). Bangbalikan ditembangan ku ronggeng jeung aya oge di Carita Pantun. C.M.Pleiyte ("Badoejsche Geetskinderen", TBG no. 54 th.1912:25-261) nu eusina sajumlah bangbalikan anu dicatet ti Baduy. M.A Salmun dina "Pamendak Anyar" anu diseratna pikeun pangjajap buku Sisindiran jeung Wawangsalan ti Mas Adinata sareng R.E. Bratakusuma anu judulna di robah ku anjeunna jadi Sisindiran (1950), maké istilah bangbalikan anu diartikeun sarua jeung Wawangsalan anu aya dina jero Dngding. Pandapat ieu loba dituturkeun,sanajan anu benerna mah henteu ngadasar jeung rancu.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Rosidi, Acep (2000). Ensiklopedia Sunda. Indonesia: Pustaka Jaya. p. 97. ISBN 9794192597.