Barbie

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
madona Barbie

Barbie nya éta ngaran salasahiji bonéka anu geulis, panonna biru jeung sukuna panjang[1].

Sajarah[édit | sunting sumber]

Bonéka barbie mimiti aya kurang leuwih taun 1945 ti salasahiji kulawarga nu resepeun pisan kana bonéka[1].Kulawarga ieu mimiti kainspirasi ti budak awéwéna anu resep ulin bonéka keretas[1]. Tuluy indungna anu ngaranna Ruth Handler ngarasa karunya ka budakna anu ngaranna Barbara Handler anu teu weléh kingkin nalika bonéka karetasna suék[1]. Kusabab kitu, indungna miboga kereteg hayang nyieun cocooan anyar jang budakna anu bisa lila dipakéna.[1]. Tuluy nyieun bonéka awéwé geulis anu buukna pirang jeung panonna biru. Suku jeung leungeunna panjang nepi ka éta bonéka katingali langsing jeung sampurna[1]. Awak Barbie dipercaya salaku wangun awak awéwé anu idéal dina ukuran leutikna[1]. Kusababa kitu, loba awéwé anu hayang boga awak kawas awak Barbie[1]. Barbie mimiti diproduksi taun 1945 ku pausahaan bonéka kulawarga Handler, anu ngaranna Mattel Toy Company di Amerika Serikat[1]. Éta bonéka dibéré ngaran luyu jeung budak awéwé kulawarga Handler nya éta Barbara[1]. Tapi ngaran tukangna diganti jadi Barbara Millicent Robert, anu biasana disebut Barbie[1]. Kua ayana bonéka anu geulis ieu, langsung dipikaresep ku masarakat[1].Méh kabéh budak awéwé di dunya resepeun ka bonéka Barbie[1]. Kulantaran kitu nyieun deui leuwih loba bonéka barbie aya ogé anu diimpor ka sakuliah dunya malah mah nepi ka nagara-nagara nu aya di Timur Tengah[1]. Ti harita modél Barbie ogé mekar jadi leuwih modern ti mimiti modél baju nepi ka modél buuk[1]. Malah di Jepang mah leuwih antusias kana ngaproduksi modél-modél baju Barbie, ti mimiti baju renang, baju ulin, baju gawé, nepi ka baju saré ogé ku maranéhna dijieun jang Barbie[1]. Nalika taun 1961, pausahaan bonéka Mattel Toy Company nyieun bonéka lalaki jang jadi papacanganana Barbie kusabab karunya si bonéka Barbie teu boga batur hirup[1].Bonéka lalaki ieu dijieun ku Barbara Handler, anak awéwé anu jadi inspirasi bonéka Barbie[1]. Manéhna hayang nyieun bonéka lalaki anu dibéré ngaran Ken, ngaran saurang lalaki anu jadi lalaki kameumeut Barbara Handler nalika SMA[1]. Tapi hanjakal éta lalaki teu miboga rasa katrésna ka Barbara[1]. Kusabab kitu, Barbara ngaabadikeun katrésnana dina wangun bonéka anu jadi papacanganana Barbie[1].

Nalika libur sakola, biasana loba film-filma anu ngirut ati salasahijina film Barbie[2] Bonéka Barbie anu difilmkeun geus aya sababaraha judul, diantarana Barbie in the Nutcracker, Barbie as Rapunzel, Barbie Mariposa, Barbie Fairytopia: Magic of the Rainbow, jeung Barbie and the Magic of Pegasus[2].

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Sejarah Terciptanya Boneka Cantik Barbie(diakses 19 November 2011)
  2. a b Barbie Awalnya Hanya Sebuah Boneka Kertas (diakses 19 November 2011)
Nulis.jpg