Sakola Menengah Atas

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dipindahkeun ti SMA)
Luncat ka: pituduh, sungsi
Artikel ieu bagian tina ranggeuyan
Atikan Formal
di Indonésia
Logo Depdiknas.jpg

Atikan Budak Leutik
Taman Kanak-kanak
Raudatul Athfal
Madrasah Diniyah

Atikan dasar (Kelas 1-6)
Sakola Dasar
Madrasah Ibtidaiyah
Paket A

Atikan dasar (Kelas 7-9)
Sakola Menengah Pertama
Madrasah Tsanawiyah
Paket B

Atikan menengah (Kelas 10-12)
Umum:
Sakola Menengah Atas
Madrasah Aliyah
Paket C
 
Kajuruan:
Sakola Menengah Kajuruan
Madrasah Aliyah Kajuruan

Atikan luhur
Akademi
Politéknik
Sakola Luhur
Institut
Universitas

Sakola Menengah Atas (disingget SMA; Basa Inggris: Senior High School), nyaéta salasahiji atikan menengah umum anu jadi tuluyan tina atikan dasar [1]. Atikan menengah mangrupa tuluyan tina atikan dasar[1]. Luyu jeung UU no.20 taun 2003 atikan dibagi jadi tilu nyaéta atikan dasar, atikan menengah jeung atikan luhur[1]. Atikan menengah diwincik deui jadi sababaraha rupa nyaéta atikan menengah umum jeung atikan menengah kejuruan[1]. Atikan menengah wangunna Sekolah Menengah Atas (SMA), Madrasah Aliyah (MA), Sakola Menengah Kejuruan (SMK), jeung Madrasah Aliyah Kejuruan (MAK), atawa wangun séjén anu sadarajat[1].

Pelajar SMA umumna umurna 16-18 taun. SMA henteu kaasup program wajib diajar pamaréntah - nyaéta SD (atawa sadarjat) 6 taun sarta SMP (atawa sadarajat) 3 taun - sanajan ti saprak taun 2005 geus mimiti diberlakukan program wajib diajar 12 taun anu mengikutsertakan SMA di sawatara wewengkon, contona di dayeuh Yogyakarta sarta Kabupatén Bantul. [2]

SMA diayakeun ku pamaréntah atawa swasta. Saprak diberlakukannya otonomi daréah dina taun 2001, pengelolaan SMA nagari di Indonésia anu saméméhna aya di handapeun Departemen Pendidikan Nasional, kiwari jadi tanggung jawab pamaréntah daérah kabupatén/kota. Sedengkeun Departemen Atikan Nasional ngan boga peran minangka regulator dina widang standar nasional atikan. Sacara struktural, SMA nagari mangrupa unit pelaksana téknis dines atikan kabupatén/kota.

Sajarah[édit | édit sumber]

Dina awalna waktu pamaréntahan Hindia Walanda, pikeun urang Walanda, Éropa atawa elite pribumi anu geus ngabéréskeun atikan dasarna di ELS atawa HIS, ngan bisa neruskeun atikan menengah umumna di Hoogere Burgerschool (dina éjahan anyar saterusna jadi Hogereburgerschool) anu disingget HBS kalawan mangsa studi lima warsih. Sanggeus lulus HBS, maranéhanana bisa nuluykeun atikanana ka universitas di Walanda. Kalawan kecap séjén HBS dina mangsa éta sarupa kalawan penggabungan Sakola Menengah Pertama sarta Sakola Menengah Atas ayeuna dina hiji paket. Sakola menengah ngan keur urang Walanda wungkul, Éropa atawa elite pribumi. Nepi ka taun 1916 ngan aya opat HBS milik pamaréntah nyaéta di Jakarta (1867), Surabaya (1875), Semarang (1 Nopémber 1877), sarta Bandung (1916).

Minangka konsekuensi diémbarkeunana Pulitik Etis di mana salah sahijina ngait widang atikan, mangka pikeun jelema pribumi dibukakan kasempetan nuturkeun atikan lanjutan, di mana saméméhna kasempetan kasebut ngan bisa ditampa kaum elite pribumi, kalawan dibukanya Meer Uitgebreid Lager Onderwijs - MULO nyaéta atikan dasar anu diperluas sarta sakola tengahan umum di luhurna nyaéta Algemeene Middelbare School (AMS). Dina warsih 1919, AMS kahiji dibuka pamaréntah Hindia Walanda berlokasi di Yogyakarta.(nl) [3] Nepi ka waktu éta aya dua jenis sakola tengahan umum nyaéta HBS sarta AMS (pikeun lulusan MULO), sajaba sakola tengahan satingkat HBS kawas Gymnasium sarta Lyceum.

Sistem kasebut tahan nepi ka taun 1942 sabot mangsa pendudukan Jepang dimimitian, di mana saterusna jenjang sakola menengah luhur disebut kalawan Sakola Menengah Tinggi (SMT).

Dina taun 1945 minangka dina mangsa Proklamasi Kamerdikaan Républik Indonésia tina SMT robah jadi Sakola Menengah Oemoem Luhur (SMOA) dina tanggal 13 Maret 1946 di Jakarta anu bertransfomrasi ti SMT anu jadi SMOA nempatan gedong PSKD di Jalan Diponegoro di Salemba.

Dina taun 1950 mangsa Republik Indonésia Sarikat ti SMOA saterusna robah ngaran jadi Sakola Menengah Atas (SMA) anu dikategorikan jadi tilu bagian nyaéta:

  1. SMA A (Basa)
  2. SMA B (Élmu pasti sarta élmu alam)
  3. SMA C (Élmu sosial)

Dina taun 1960-an éta sistem dirobah, kabéh SMA muka sawatara jurusan sakaligus boh bagian A (Basa), B (Élmu Pasti sarta Élmu Alam), boh C (Élmu Sosial).

Dina taun 1980-an sistem penjurusan di SMA dirobah deui, jadi A1 (Fisika), A2 (Biologi), A3 (Sosial).

Dina taun ajaran 1994/1995 nepi ka 2003/2004 ti SMA robah jadi Sakola Menengah Umum (SMU).

Dina taun ajaran 2004/2005 ti SMU robah deui jadi Sakola Menengah Atas (SMA).

Budaya[édit | édit sumber]

Sakola Menengah Atas Negeri di Indonésia umumna ngagunakeun saragam bodas dawuk pikeun poé-poé dawam, saragam coklat pikeun pramuka/ poé nu tangtu, sarta di sakola-sakola nu tangtu ngagunakeun saragam bodas-bodas pikeun upacara bendéra nu dilaksanakeun saban poé Senén isuk-isuk saméméh dimimitian palajaran.

Kurikulum SMA[édit | édit sumber]

  1. Ageman
  2. Kewarganegaraan
  3. Jasmani sarta Kaséhatan
  4. Téknologi Informatika sarta Komunikasi
  5. Basa Indonésia
  6. Basa Inggris
  7. Basa Wewengkon
  8. Basa kosta
  9. Matematika
  10. Élmu Kanyaho Alam
    1. Fisika
    2. Biologi
    3. Kimia
  11. Sajarah
  12. Élmu Kanyaho Sosial
    1. Geografi
    2. Ékonomi
    3. Sosiologi

Kurikulum 2013[édit | édit sumber]

  1. Atikan Ageman
  2. Atikan Pancasila sarta Kewarganegaraan
  3. Basa Indonésia
  4. Matématika
  5. Sajarah
  6. Basa Inggris
  7. Seni Budaya sarta Keterampilan
  8. Atikan Jasmani sarta Kaséhatan
  9. Prakarya
  10. Peminatan Akademik
  11. Jumplukan Peminatan (Pilihan)
  • Jumplukan Alam
  1. Matematika
  2. Fisika
  3. Biologi
  4. Kimia
  • Jumplukan Sosial
  1. Sajarah
  2. Géografi
  3. Ékonomi
  4. Sosiologi
  • Jumplukan Basa sarta Sastra
  1. Basa Indonésia
  2. Basa Inggris
  3. Basa Wewengkon (1 buah;sesuai kalawan kabudayaan wewengkon)
  4. Basa kosta (1 buah;sesuai kalawan pilihan) [4]

Daptar SMA di Jawa Kulon[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Daptar SMA di Jawa Kulon.

Di handap ieu aya sawatara daptar ngaran-ngaran sakola SMA Negeri di Jawa Kulon:

  1. SMK Negeri 1 Ciamis[5].
  2. SMA Negeri 3 Kuningan[5].
  3. SMA Negeri 2 Bandung[5].
  4. SMA Negeri 5 Bandung[5].
  5. SMA Negeri 1 Subang[5].
  6. SMA Negeri 2 Subang[5].
  7. SMA Negeri 3 Subang[5].
  8. SMA Negeri 1 Jalancagak[5].
  9. SMA Negeri 1 Sagalaherang[5].
  10. jeung réa-réa deui.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Citakan:Sakola di Indonésia Citakan:Sakola Menengah Atas

Référénsi[édit | édit sumber]