Biliar

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Billar.JPG

Biliar, olahraga ieu ogé dipikawanoh jeung sebutan “bal sodok”.[1] Istilah biliar awlna ti basa Perancis bille anu hartina “iteuk” atawa “stik”.[1] Cara kaulinanana nyaéta nyodok bal di luhur méja segiopat nu aya liangan sarta iteuk nepi ka ngeunaan bal séjén sarta asup kana liangna.[1] Cabang Olahraga ieu, leuwih dipikawanoh kalayan billiard.[2] Kiwari manéhna ogé loba kapanggih di dayeuh-dayeuh badag.[2] Nu mikaresepna cukup loba utamana kaom lalaki.[2] Aya sawatara jenis bal sodok.[1] Aya anu ngagunakeun 3 bal, aya ogé anu nagagunakeun 15 sarta 21 bal.[1] Bal-bal kasebut disimpen dina luhur méja. [2] Dina bal sodok 3 bal, méjana teu miboga liang.[2] Anu séjén méjana miboga 6 siki liang, nyaéta 4 di juru méja anu ngawangun opat sagi panjang, sarta 2 di tengah sisi panjang méja kasebut.[2] Jenis olahraga bal sodok anu kiwari loba dicoo jelema nyaéta anu maké 15 bal.[2] Bal éta dibéré nomer urut nepi ka 15.[2] Bal panakolna boga warna bodas sarta euweuh nomeran.[2] Lamun bal bodas ieu diitung, jumlahna bal sakabéhna aya 16 siki.[2] Biliar dicoo mimiti di Inggris sarta Perancis dina abad ka-15.[1] Kaulinan ieu miboga kasaruaan jeung croquet, nyaéta olahraga anu ngadorong-dorong bal ku kai pikeun diasupkeun kana gawang lapang héjo.[1] Dina waktu saabad, biliar geus ngembang kalayan pesat.[1] Ayeuna, biliar ngabogaan ragem kaulinan mangrupa carom, pocket (pool), sarta snooker.[1] Sedengkeun kajuaraann biliar di Amérika lumangsung nu mimiti dina 1859.[1]

Biliar di Inonésia[édit | sunting sumber]

Dina awalna, kaulinan biliar di Indonésia ngan mikawanoh kaulinan kalayan 3 bal.[1] Biliar 15 bal kakara dipikawanoh Indonésia taun 1960-an.[1] Dina mangsa éta, biliar masih dicoo pikeun dipikaresep hungkul sarta can dijadikeun minangka olahraga.[1] Kaulinanana ogé kawates dina golongan tengah sarta golongan luhur waé.[1] Biliar anyar dipikaresep ku golongan réa dina taun 1970-an. Kaulinan ieu dijadikan minangka cabang olahraga sanggeus pembentukan Persatuan Olahraga Biliar Sakumna Indonésia (POBSI) dina 9 Okrober 1953 di Jakarta.[1]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o (id) Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve
  2. a b c d e f g h i j (id) Ensiklopedia Anak Nasional. 1989. PT Cipta Adi Pustaka. Kaca 98
Nulis.jpg