Bobonténgan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bryonia
Bryonia verrucosa 0601.jpg
Bobonéngan
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Ordo:
Cucurbitales
Kulawarga:
Cucurbitaceae
Génus:
Bryonia
Sinonim

Sinonim =

Bobonténgan; Bryonia; nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Cucurbitaceae. Buahna beureum, buleud laleutik, rasana sarua kawas bonténg.[1][2]


Ékologi[édit | édit sumber]

Bobonténgan ilaharna hirup liar, arang langka ngahaja dipelak. Sababaraha spésiés dimangpaatkeun pikeun bahan ubar hérbal.[2] Sanajan kitu sacara umum, ieu tutuwuhan téh matak weureu/racunan, malahan sababaraha spésiés bisa ngabalukarkeun weureu lamun didahar. Tayalian ayana kandungan glikosida cucurbitacin anu ngabalukarkeun sebel, pait, jeung matak utah-utahan. Baheula nalika abad ka -18, sababaraha varian tina ieu tutuwuhan dipaké pikeun ngaran budak awéwé : seperti Briony, Bryonie jeung Bryony.[2]


Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Tangkalna ngawujud areuy anu ngarambat, ngarayap naék tangkal atawa tutuwuhan séjén anu jadi rambatanna. Panjang areuy bisa nepika 5 m, kalayan mibanda areuy laleutik paranti muntang kana rambatanna.

Daun bijil paselang-seling, cupat daun panjangna 1,5-14,0 cm, rubak daunna 7,5–12,0 × 6,5–12,0 cm, remen katempo kawas daun écéng nyengklod kajero 3 nepik 5 lobus. Pareng wujudna lobus, anu palebah tengah leuwih panjang tur méncos ka tungtung. Daun palebah luhuna lésang kalayan pustula hérang nepika semu bodas, sakapeung baruluan bodas. Daun palebah handapna leuwih pias sarta baruluan bodas.[3]

Spésiés[édit | édit sumber]

Dua belas spésiés ayeuna dicatet ku USDA:[4] Sapuluh tina ieu dirojong dina analisis molekular-filogénetik:[5] Hiji-hijina spésiés di Inggris , B. dioica (white bryony), hirup di hedgerows dugi ka kalér Yorkshire.



Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Karl Hasskarl, Justus (1845). Aanteekeningen over het nut, door de bewoners van Java aan eenige planten van dat eiland toegeschreven. Universitas Oxford: J. Müller. p. 3. Diakses tanggal (disungsi – 27 Mei 2021). 
  2. a b c Hatfield, G. (2004). Encyclopedia of Folk Medicine: Old World and New World Traditions. ABC-CLIO. p. 229. ISBN 9781576078747. 
  3. Holstein, N.; Renner, Susanne S. (2011). "A dated phylogeny and collection records reveal repeated biome shifts in the African genus Coccinia (Cucurbitaceae)". BMC Evolutionary Biology 11: 28. doi:10.1186/1471-2148-11-28. PMC 3041684. PMID 21269492. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=3041684. 
  4. USDA (2009)
  5. Volz and Renner (2009)

Tempo ogé[édit | édit sumber]

  • United States Department of Agriculture (USDA) (2009): Germplasm Resources Information NetworkBryonia. Version of 2009-MAY-15. Retrieved 2010-APR-15.
  • Volz, S. M., and S. S. Renner (Volz and Renner) 2009. Phylogeography of the ancient Eurasian medicinal plant genus Bryonia (Cucurbitaceae) inferred from nuclear and chloroplast sequences. Taxon 58(2): 550-560.
  • Renner S. S., Scarborough J., Schaefer H., Paris H.S., and J. Janick. (Renner et al. (2008) Dioscorides's Bruonia melaina is Bryonia alba, not Tamus communis, and an illustration labeled Bruonia melaina in the Codex Vindobonensis is Humulus lupulus not Bryonia dioica. pp. 273–280. In: Pitrat, M., ed., Cucurbitaceae 2008, https://w3.avignon.inra.fr/dspace/handle/2174/218
  • Bryonopsis (meaning "looks like bryony"), a now-invalid genus currently assigned to close (Diplocyclos) and somewhat more distant (Kedrostis) relatives of Bryonia

Tutumbu ka luar[édit | édit sumber]