Cadas Pangéran

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cadas Pangeran jaman baheula

Cadas Pangeran mangrupa jalan raya sapanjang tilu kilométer nu nyambungkeun daérah Sumedang jeung daérah Bandung nu diwangun ku Gubernur Jenderal Herman Willem Daendels (1808-1811) dina taun 1809.[1] Peristiwa Cadas Pangeran ieu bisa dihartikeun minangka hiji perlawanan simbolik atawa protés ti Bupati Sumedang jaman harita nyaéta Pangeran Kusumadinata IX (17911828), kana ambisi Gubernur Jendral Herman Willem Daendels nu boga niat hayang nyieun jalan ti Anyer ka Panarukan.[2] Pangeran Kusumadinata IX atawa nu leuwih kasohor ku ngaran Pangéran Kornél ambek pisan ningali rahayatna diperlakukeun samena-mena ku Daendels.[1][3]
Sakumaha nu dipercaya ku masarakat Sumedang, kajadian Cadas Pangéran dimimitian ku ayana pertemuan antara Pangéran Kusumadinata IX jeung Gubernur Daendels di tengah-tengah prosés pangwangunan éta jalan raya.[1] Kacaritakeun, Pangeran Kusumadinata IX sasalaman jeung Gubernur Daendels maké leungeun kénca sedengkeun leungeun katuhuna dipaké nyekelan keris.[1]
Adegan héroik éta diabadikeun sacara visual dina patung nu aya di pertengahan jalur Bandung-Sumedang.[rujukan?] Kajadian éta ogé nu ngalantarankeun jalan éta dingaranan Cadas Pangéran.[rujukan?] Cadas sorangan ngaréfléksikeun watek heuras nu siga cadas atawa batu ti Pangéran Sumedang, ogé lantaran kawasanna nu miboga aréal nu pinuh ku batu/cadas.[1]

Nulis.jpg



Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Peristiwa Cadas Pangeran, Sebuah Perlawanan (id) (Diakses tanggal 27 April 2015)
  2. Keris Nagasara Saksi Bisu Peristiwa (id) (Diakses tanggal 27 April 2015)
  3. Sejarah di Balik Curamnya Cadas Pangeran (id) (Diakses tanggal 27 April 2015)