Daur cai

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Daur cai (sacara husus dipikawanoh/katelah ogé daur hidrologis) nujul kana parobahan wujud antara cair, padet, jeung gas; sarta parobahan nu sinambung cai sajeroeun hidrosfir, antara atmosfir marcapada, lemah, cai permukaan, cai taneuh, jeung tutuwuhan. Daurna bisa dibagi kana opat fase utama: évaporasi, présipitasi, infiltrasi, jeung runoff.

  • Évaporasi sacara umum nyaéta pindahna cai tina awak cai permukaan ka atmosfir, kaasup transpirasi tina tutuwuhan; sahingga kadang sok disebut évapotranspirasi.
  • Uap atmosfir bisa ngibun jadi awan, sarta ragrag salaku présipitasi. Ieu umumna lumangsung dina wujud hujan, tapi salju sarta wujud séjénna ogé kaasup. Présipitasi kadang lumangsung na sagara, sabab dina kaayaan normal, pagunungan perlu pikeun naratas kondensasi jeung ngabentukna awan.
  • Infiltrasi/nyerep kana taneuh mangrupa alihan tina cai permukaan jadi cai taneuh. Laju serep gumantung kana perméabilitas (daya serep) taneuh atawa batu sarta faktor-faktor séjén. Cai taneuh gerakna lambat pisan, sarta bisa balik deui jadi cai permukaan atawa diteundeun dina aquifer dina mangsa réwuan taun. It generally returns to the surface at lower elevations under the usual force of gravity, but may also rise under pressure, as in the case of an artesian well.
  • Runoff nyaéta rupa-rupa cara cai permukaan ngumbara nepi ka sagara. Cai ngalir ngaliwatan walungan sarta nyangsang di situ. Teu sakabéh cai nyampurnakeun fase runoff, sabab bisa nguap saméméh nepi ka sagara.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]