Fatimah az-Zahra

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Fatimah binti Muhammad (606/614 - 632) atawa anu leuwih dipikawanoh salaku Fatimah (Fatimah nu teu welèh suranyèh) ( basa Arab : فاطمة الزهراء) putri bungsu Nabi Muhammad ti nikahna ka pamajikan kahijina, Khadijah .

Kalahiran jeung Kahirupan kulawarga[édit | édit sumber]

Pamimpin awéwé ieu dina waktosna nyaéta putri ti 4 anak Nabi shallallahu alaihi wassalam, sarta indungna nyaèta Ummul Mukminin Khadijah binti Khuwalid. Saèstuna Alloh Subhanahu wa ta'ala mikahayang Fatimah kalahiran pikeun 5 taun sateuacan Muhammad diangkat jadi Rosul, waktuna tepat jeung kajadian nu penting nyaéta janjian Nabi salaku mediator nalika aya papaséaan antara suku tina Quraisy ngeunaan saha nu boga hak pikeun nyimpen deui Batu Hideung sanggeus Ka'bah dirobah. Kalawan akal kecerdasan baginda anu bisa ngajawab masalah anu ampir ngajadikeun perang antara suku di Makkah.

Kalahiran Fatimah ditampi ku Rasulullahu alaihi wassalam ku cara méré ngaran Fatimah nèneèhna Fatimah Az-Zahra, sedengkeun ninina téh Ummu Abiha (indung ti bapana).

Anjeunna putri kawas bapana, anjeunna tumuwuh nepi na nalika dina yuswa 5 taun kajadian utama bapana nyaèta turunna wahyu jeung tugas beurat dipigawé ku bapana. Sarta anjeunna oge nyaksian kaum kafir ngalanvarkeun gangguan ka bapana . dugi ka cobaan kalawan indungna Khadijah maot. Anjeunna sedih ku pupusna indungna.

rasulullah mikanyaah pisan Fatimah, sanggeus Rasulullah indit-inditan anjeunna munggaran patepung pamajikanana Fatimah sateuacan aranjeunna papanggih. Aisyah nyarios, "Kuring teu ningali batur anu kecapna paguneman nu nyarupaan Nabi séjén ti Fatimah, nalika anjeunna sumping ka didatangan Nabi, Nabi ngadeg nepi na dicium jeung dipapag, sabalikna nalika Nabi sempet dipigawé Fatimah sumping ka didatangan anjeunna". ,

Nabi dikedalkeun cinta-Na pikeun nalik,a putrina keur dina: "Ieu Fatimah bagian tina abdi, Anu nyieun anjeunna ambek hartina nyieun kuring ambek". Jeungdi carita sejen, "Fatimah bagian tina abdi, abdi éta annoyed nalika anjeunna kaganggu jeung kuring ngarasa gering lamun anjeunna menyakiti". ,

Sanggeus Nabi shallallahu alaihi wasalam ngajalankeun pamitan Ibadah Haji jeung nalika anjeunna ninggali Fatimah, baginda patepung kalayan ramah bari ngobrol , "Wilujeng sumping, putri abdi". Lajeng raja maréntahkeun diuk gigireun katuhu sarta ngomong hal, jadi Fatimah ceurik kalawan tarik pisan, nalika Fatimah sedih lajeng raja ngaharèoskeun hal ka manehna, nunyebabkeun Fatimah seuri.

Nalika Aisyah ditaros ngeunaan naon harèosna lajeng Fatimah ngawaler, "Kuring teu hayang ngabukakeun rahasia". Sapupusna Rasulullah wafat, Aisyah naros deui ka Fatimah naon nu diharèoskeun nu ngajadikeun Fatimah nangis sarta seuri. Lajeng Fatimah ngawaler, "Salaku raja ngomong ka kuring kahiji waktos ieu raja ka manéhna yén Jibril kungsi sabenerna maca Qur'an ku hapalan ka raja unggal sataun sakali, ayeuna anjeunna maca eta sataun dua kali, lajeng raja ngomong," Sabenerna kuring ningali ajal kuring geus deukeut, jadi sieun sarta jadi sabar, nu pangalusna Salaf (miheulaan) pikeun anjeun téh kuring ". Lajeng abdi bakal ceurik lamun nu katingali sedih. Sarta nalika raja ngaharèos kadua kalina, raja ngomong, "O Fatimah lamun teu laksana jadi pangeran nu awéwé ahli sawarga jeung anjeun jalma mimiti ti kulawarga kuring bisa nyusul kuring". Lajeng abdi seuseurian.

Nalika genep bulan saprak pupusna Nabi shallallahu alaihi wassalam, Fatimah gering, tapi anjeunna bungah yén nampi berita bagja ti bapana. Teu lami deui manehna maot ka Gusti dina malem Salasa teh 13th Ramadan 11 H dina yuswa 27 taun.

Kulawarga[édit | édit sumber]

Perkawinan[édit | édit sumber]

Nalika anjeunna tumuwuh, Fatimah Az-Zahra dipersunting ku salah sahiji dulur , sobat jeung kapercayaan Nabi, Ali bin Abi Tholib .

Perkawinan nu èndah, jeung mahar baju beusi nu baheulana dibèrèkeun ku Nabi ka Ali, kiwari mangrupa mas kawin pikeun putrina.

Luluhur[édit | édit sumber]

Ti nikahna ka Ali bin Abi Tholib, Fatimah miboga 4 barudak, 2 putra na 2 putri. Dua putra Hasan jeung Husayn.Sedengkeun putri kasebut Zaynab sarta Ummu Kulsum. Hasan jeung Husain anu pisan dipikanyaah ku utusan Rasulullaah Shalallahu alaihi Waalihi Wassalam. Sabenerna aya hiji anak Fatimah ngaranna Muhsin, tapi Muhsin maot kusabab kaguguran.

Kanyaah bapana[édit | édit sumber]

Fatimah Az-Zahra tumuwuh nepi ka jadi gadis anu bisa jadi salah sahiji kapercayaan ramana raja urang di mangsa nu bakal datang. Fatimah Az-Zahra boga kapribadian nu sabar, jeung miara teu pernah ningali atawa ditempo saurang lalaki anu teu mahromna. Rasullullah mindeng nyebut nami Fatimah, salah sahiji nu nalika Nabi sakali ngomong, "Fatimah nyaeta malaikat anu nyarupaan manusa".

Catetan[édit | édit sumber]