Fungsi kaasaman Hammett

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Fungsi kaasaman Hammett (H0) nyaéta panghitungan kaasaman nu digunakeun dina leyuran asam kuat nu konséntrasina ageng pisan, contona superasam. Fungsi ieu diusulkeun ku ahli kimia organik fisik, Louis Plack Hammett,[1][2] kasohor ku fungsi kaasamanna nu digunakeun sangkan ngaluaskeun panghitungan kaasaman Brønsted–Lowry di luar leyuran palarut cai éncér, nu mana skala pH penting dipaké.

Dina leyuran nu konséntrasina ageng pisan, pangdeukeutan nu basajan saperti persamaan Henderson–Hasselbalch teu valid deui ku sabab ayana variasi dina koéfisién aktivitas. Fungsi kaasaman Hammett digunakeun dina widang saperti kimia organik fisik pikeun panalungtikan réaksi asam nu dikatalisis ku sabab sababaraha réaksi ieu ngagunakeun asam nu konséntrasina ageng pisan, malahan nepi ka murni.[3]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Hammett, L. P.; Deyrup, A. J. (1 Juni 1932). "A Series of Simple Basic Indicators. I. The Acidity Functions of Mixtures of Sulfuric and Perchloric Acids with Water". J. Am. Chem. Soc 54 (7): 2721-2739. 
  2. Hammett, L. P. (Juli 1940). Physical Organic Chemistry. New York: McGraw-Hill. 
  3. Roberts, Gerrylynn K.; Russell, Colin Archibald (2005). Chemical History: Reviews of the Recent Literature. Royal Society of Chemistry. ISBN 0-85404-464-7. 
Nulis.jpg