Géostatistika

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Géostatistik maké téori proses stokastik jeung kasimpulan statistik keur nalungtik fenomena géografi. Géostatistik geus ilahar digunakeun dina widang géo-sciences. Metoda Géostatistik ogé dipaké di geologi minyak, hidrogeologi, meteorologi, oseanografi, geokimia, kahutanan, kontrol lingkungan, ekologi lanskap, pertanian (hususna keur kacocogan tatanen) jeung sajabana.

Konsep dasar géostatistik nyaéta yén skala mangrupa variasi spasial. Data spasial "terikat" nunjukeun yén variabiliti hampir sarua "tanpa" ningali lokasi titik data. Sanajan kitu, data spatial dina sababaraha kasus lain mangrupa data "terikat". Nilai data nu mana raket sacara spatial ngabogaan "variabiliti" anu saeutik dibandingkeun jeung nilai numana leuwih jauh antara hiji kanu sejenna. Sifat pola ieu beda-beda tina hiji susunan data ka susunan data nu sejenna; unggal susunan data mibanda fungsi nu "unik" sarta jarak antara dua titik data. Variabilitas ieu ilaharna diitung salaku fungsi nu disebut semivarian.

Spatial autocorrelation bisa diitung ngagunakeun correlograms, covariance functions jeung variograms (=semivariograms).

Topik anu aya hubunganna: statistik, géologi, GIS, remote sensing, kriging

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Armstrong, M and Champigny, N, 1988, A Study on Kriging Small Blocks, CIM Bulletin, Vol 82, No 923
  2. Armstrong, M, 1992, Freedom of Speech? De Geéostatisticis, July, No 14
  3. Champigny, N, 1992, Geostatistics: A tool that works, The Northern Miner, May 18
  4. Clark I, 1979, Practical Geostatistics, Applied Science Publishers, London
  5. David, M, 1977, Géostatistical Ore Reserve Estimation, Elsevier Scientific Publishing Company, Amsterdam
  6. Hald, A, 1952, Statistical Théory with Engineering Applications, John Wiley & Sons, New York
  7. Chilès, J.P., Delfiner, P. 1999. Géostatistics: modelling spatial uncertainty, Wiley Series in Probability and Mathematical Statistics, 695 pp.
  8. Deutsch, C.V., Journel, A.G, 1997. GSLIB: Géostatistical Software Library and User's Guide (Applied Géostatistics Series), Second Edition, Oxford University Press, 369 pp., http://www.gslib.com/
  9. Deutsch, C.V., 2002. Géostatistical Reservoir Modeling, Oxford University Press, 384 pp., http://www.statios.com/WinGslib/index.html
  10. Isaaks, E.H., Srivastava R.M.: Applied Géostatistics. 1989.
  11. ISO/DIS 11648-1 Statistical aspects of sampling from bulk materials-Part1: General principles
  12. Journel, A G and Huijbregts, 1978, Mining Géostatistics, Academic Press
  13. Kitanidis, P.K.: Introduction to Géostatistics: Applications in Hydrogéology, Cambridge University Press. 1997.
  14. Lantuéjoul, C. 2002. Géostatistical simulation: models and algorithms. Springer, 256 pp.
  15. Lipschutz, S, 1968, Théory and Problems of Probability, McCraw-Hill Book Company, New York.
  16. Matheron, G. 1962. Traité de géostatistique appliquée. Tome 1, Editions Technip, Paris, 334 pp.
  17. Matheron, G. 1989. Estimating and choosing, Springer-Verlag, Berlin.
  18. McGrew, J. Chapman, & Monroe, Charles B., 2000. An introduction to statistical problem solving in géography, second edition, McGraw-Hill, New York.
  19. Merks, J W, 1992, Geostatistics or voodoo science, The Northern Miner, May 18
  20. Merks, J W, Abuse of statistics, CIM Bulletin, January 1993, Vol 86, No 966
  21. Myers, Donald E.; "What Is Geostatics?
  22. Philip, G M and Watson, D F, 1986, Matheronian Géostatistics; Quo Vadis?, Mathematical Géology, Vol 18, No 1
  23. Sharov, A: Quantitative Population Ecology, 1996, http://www.ento.vt.edu/~sharov/PopEcol/popecol.html
  24. Shine, J.A., Wakefield, G.I.: A comparison of supervised imagery classification using analyst-chosen and géostatistically-chosen training sets, 1999, http://www.geovista.psu.edu/sites/geocomp99/Gc99/044/gc_044.htm
  25. Volk, W, 1980, Applied Statistics for Engineers, Krieger Publishing Company, Huntington, New York.
  26. Wackernagel, H. 2003. Multivariate géostatistics, Third edition, Springer-Verlag, Berlin, 387 pp.
  27. Youden, W J, 1951, Statistical Methods for Chemists: John Wiley & Sons, New York.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]