Gagak

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gagak
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Order: Passeriformes*
Kulawarga: Corvidae
Génus: Corvus
Linnaeus, 1758

Gagak nyaéta salah sahiji manuk nu kaasup kana marga Corvus, suku Corvidae.[1] Ampir sakabéh jenis manuk ieu miboga ukuran nu rada gede batan manuk lianna, sarta wana buluna hideung.[1] Sumebarna di ampir sakabéh benua jeung wilayah pulau, kecualli di Amerika Selatan.[1]

Di antara jenis unggas, gagak dipikanyaho miboga kacerdasan diluhureun rata-rata manuk saumumna.[1] Kualitasna ieu geus lila dipikanyaho ku manusa, hususna dina kaahlian nyokot barang manusa.[1] Sato ieu ogé miboga kamampuan belajar sarta bisa nganggeuskan masalah kalayan maké alat nu aya disabudeureunna.[1]

Disababaraha kabudayaan jeung mitologi, manuk gagak téh biasana dipatalikeun jeung hal-hal u goréng.[1] Di Eropa gagak dipercaya salaku manuk inguan dukun.[1] Di Indonésia gagak dileuweung dianggap bisa jada totondén kasulitan nu bakal datang tumiba.[1]

Miboga warna nu hideung meles, sora nu serak sarta tarik, gagak loba dipatalikeun jeung hal-hal mitos, loba nu teu mikaresep ka ieu sato.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j "Crows and jays top bird IQ scale" (dalam bahasa en-GB). 2005-02-22. http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4286965.stm. Diakses pada 2018-01-08 
Nulis.jpg