Ghua Cupu Agung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ghua Cupu Agung atawa nu ilahar dipiwanoh Guha Sukarno ayana di dusun Cikebi Désa Linggalaksana Kecamatan Cikatomas.[1] Salian ti loba didatangan ku nu ziarah, cenah mah guha ieu ogé mineng didatangan ku kulawarga Sukarno (Présidén mimiti Republik Indonésia).[1] Numutkeun kuncén di guha éta, cenah sok mineng aya kokolébatan bayangan goib mantan présidén mimiti Indonésia.[1] Mitos ieu ngabalukarkeun loba na jalma nu kairut pikeun datang ka ieu tempat, hususna pikeun nu ngaidolakeun Sukarno.[1]

Guha ieu tina segi artistik kaitung hadé, salian ti miboga tingkat bahaya nu handap, guha ieu gampang pikeun didatangan kusabab lokasina nu strategis.[1] Miboga panjang 187 meter, miboga rupa-rupa ornamén, aya stalacmit, stalactit, gourdin jsb.[1] Salian ti dipaké pikeun ziarah, guha ieu ogé jadi tujuan pelesir jeung patualangan kusabab teu jauh ti guha, kira-kira 2 km, aya tepat nu miboga pamandangan nu kacida éndahna di Kabupatén Tasikmalaya, nyaéta Pasir Nalangsa.[1]

Guha ieu geus dirombak, hususna pikeun nu ziarah, bisa ditinggali tina tangga nu geus diwangun sarta tempat patapaann nu geus tumaninah jeung jalan ka gua nu alus.[1]

Profil [édit | édit sumber]

Nomor Register Gua : GT. 07. 09. 01

Ngaran Guha/Sinonim : Cupu Agung/Sukarno

Letak Kordinat : 108º 15’ 11.4” BT 07º 38’ 50.5” LS

Kealuhuran : 284 meter DPL

Kampung/Dusun : Cupu Agung/Cikebi

Desa/Kecamatan : Linggalaksana/Cikatomas

Kabupaten/Provinsi : Tasikmalaya/Jawa Barat

Laut/Gunung nu deukeut: Hindia/Pasir Nalangsa

Wangun biwir guha : Segiopat (amorf)

Ukuranbiwir guha : 1,2 x 1,5 meter/semi vertical

Panjang lorong gua : 384 meter(lorong utama)

Lebar lorong gua : 0,8 - 7 meter

Pernahna biwir gua/lorong: Tebing/horizontal

Kapasitas guha: 10 - 100 orang

Darajat kasulitan : Gampang

Kpamilikan tanah : Tanah Desa

Juru konci kiwari: Kartoji(Toji)

Pamangpaatan guha kiwari: Pikeun kagiatan wisata ziarah

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h "Gua Cupu Agung-Dinas Pariwisata dan Kebudayaan Provinsi Jawa Barat". www.disparbud.jabarprov.go.id. Diakses tanggal 2017-12-29. 
Nulis.jpg