Ghua Cupu Agung

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ghua Cupu Agung atawa nu ilahar dipiwanoh Guha Sukarno ayana di dusun Cikebi Désa Linggalaksana Kecamatan Cikatomas.[1] Salian ti loba didatangan ku nu ziarah, cenah mah guha ieu ogé mineng didatangan ku kulawarga Sukarno (Présidén mimiti Republik Indonésia).[1] Numutkeun kuncén di guha éta, cenah sok mineng aya kokolébatan bayangan goib mantan présidén mimiti Indonésia.[1] Mitos ieu ngabalukarkeun loba na jalma nu kairut pikeun datang ka ieu tempat, hususna pikeun nu ngaidolakeun Sukarno.[1]

Guha ieu tina segi artistik kaitung hadé, salian ti miboga tingkat bahaya nu handap, guha ieu gampang pikeun didatangan ku sabab lokasina nu strategis.[1] Miboga panjang 187 meter, miboga rupa-rupa ornamén, aya stalacmit, stalactit, gourdin jsb.[1] Salian ti dipaké pikeun ziarah, guha ieu ogé jadi tujuan pelesir jeung patualangan ku sabab teu jauh ti guha, kira-kira 2 km, aya tepat nu miboga pamandangan nu kacida éndahna di Kabupatén Tasikmalaya, nyaéta Pasir Nalangsa.[1]

Guha ieu geus dirombak, hususna pikeun nu ziarah, bisa ditinggali tina tangga nu geus diwangun sarta tempat patapaann nu geus tumaninah jeung jalan ka gua nu alus.[1]

Profil [édit | édit sumber]

Nomor Register Gua : GT. 07. 09. 01

Ngaran Guha/Sinonim : Cupu Agung/Sukarno

Letak Kordinat : 108º 15’ 11.4” BT 07º 38’ 50.5” LS

Kéaluhuran : 284 meter DPL

Kampung/Dusun : Cupu Agung/Cikebi

Desa/Kecamatan : Linggalaksana/Cikatomas

Kabupaten/Provinsi : Tasikmalaya/Jawa Barat

Laut/Gunung nu deukeut: Hindia/Pasir Nalangsa

Wangun biwir guha : Segiopat (amorf)

Ukuranbiwir guha : 1,2 x 1,5 meter/semi vertical

Panjang lorong gua : 384 meter(lorong utama)

Lebar lorong gua : 0,8 - 7 meter

Pernahna biwir gua/lorong: Tebing/horizontal

Kapasitas guha: 10 - 100 orang

Darajat kasulitan : Gampang

Kpamilikan tanah : Tanah Desa

Juru konci kiwari: Kartoji(Toji)

Pamangpaatan guha kiwari: Pikeun kagiatan wisata ziarah

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h "Gua Cupu Agung-Dinas Pariwisata dan Kebudayaan Provinsi Jawa Barat". www.disparbud.jabarprov.go.id. Diakses tanggal 2017-12-29. 
Nulis.jpg