Sukarno

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Soekarno
Présidén Indonésia munggaran
Masa jabatan
18 Agustus 1945 – 12 Maret 1967
Sanggeusna Suharto
Katerangan lian
Gumelar 6 Juni 1901
Surabaya, Jawa Wétan
Pupus 21 Juni 1970
Jakarta
Partéy pulitik Partéy Nasional Indonésia

Sukarno (gumelar di Surabaya[1][2][3][4], Jawa Wétan, 6 Juni 1901 – tilar dunya di Jakarta, 21 Juni 1970 dina umur 69 taun)[5] nyaéta Presiden Indonesia mimiti. Anjeunna anu mroklamirkeun Indonésia merdeka ti pangjajah Walanda sarta jadi présidén ti taun 1945 nepi ka 1967, jadi présidén sanggeus hasil dina transisi nu ngagalura di Indonésia pikeun merdika. Sukarno lengser ku kakuatan salah sahiji jendralna, Suharto, nu jadi présidén saprak Maret 1967.

Sukarno ku média massa Kulon (Éropa sarta Amérika) ogé biasa disebut Ahmad Sukarno atawa Soekarno. Sedengkeun masarakat Indonésia nyebut ngaranna Bung Karno.

Kasang tukang[édit | édit sumber]

Anak saurang menak Jawa Raden Soekemi Sosrodihardjo sarta pamajikanana urang Bali Ida Ayu Nyoman Rai ti Kabupatén Buleleng, Sukarno lahir di Surabaya (sanajan sawatara asal nyatakeun manéhna lahir di Blitar, Jawa Wétan) di Hindia Walanda (ayeuna Indonésia). Manéhna ditarima di sakola Walanda saprak masih anak umur ngora. Sabot manéhna dikirim bapana ka Surabaya dina taun1916 pikeun asup sakola tengahan, manéhna papanggih jeung Tjokroaminoto, saurang inohong pajoang nasional. taun1921 manéhna mimitian diajar di Technische Hoogeschool di Bandung.

Sukarno béntés dina sawatara basa, utamana basa Walanda. Manéhna kungsi ngomong yén waktu manéhna diajar di Surabaya, manéhna mindeng diuk di tukang layar bioskop sarta maca sub judul filem Walanda sacara sabalikna, alatan manéhna henteu sanggup diuk di korsi hareup anu hargana mahal.

Perjoangan kamerdekaan[édit | édit sumber]

Sukarno jadi pamingpin gerakan kamerdikaan Indonésia. Taun 1927, Sukarno ngabentuk hiji partéy, namina Partéy Nasional Indonésia. Manéhna ditéwak dina taun1929 ku pamaréntah kolonial Walanda sarta dihukum salila dua taunpanjara. Dina waktu manéhna dileupaskeun, manéhna geus jadi saurang pahlawan anu populér. Saprak éra 1930-an, manéhna ditéwak deui sawatara kali.

Perang Dunya Kadua - Jaman Jepang[édit | édit sumber]

Salila Perang Dunya Kadua, Sukarno gawe bareng jeung Jepang heunteu ngan sakadar usaha ngumpulkeun kakuatan tapi ogé nuju kamerdakaan Indonésia. Anjeuna narima aturan yén kapala pamaréntahan Indonésia aya dina kadali milter Jepang dina bulan Juli 1942 sarta dina taun 1943 jadi pingpinan Putera, hiji organisasi pulik penting. Anjeuna ogé jadi pingpinan Badan Penyelidik Usaha Persiapan Kemerdekaan Indonésia (BPUPKI), organisasi jieunan Jepang keur nyiapkeun kamerdekaan Indonésia.

Mangsa awal kamerdikaan, Pancasila[édit | édit sumber]

Saenggeus kaéléhan Jepang, Sukarno jeung Muhammad Hatta ngaproklamasikeun Kamerdikaan Indonésia 17 Agustus 1945.

Visi Sukarno keur UUD 1945 kawangun dina "Pancasila" (Sansekerta -lima tihang). Filsapat politik Sukarno dipandu ku (henteu dumasar runtuyan) Marxisme, Demokrasi jeung Islam. Ieu kacermin ngaliwatan Pancasila, anu asal-usulna dianut maranehna pas 1 Juni 1945.1

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Indonésia.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
  1. Nasionalisme (persatuan nasional, tidak supremasi ultranationalist)
  2. Internasionalisme (satu bangsa yang berdaulat di antara sama)
  3. Perwakilan Demokrasi (semua kelompok yang signifikan diwakili)
  4. Kéadilan Sosial (diinformasikan oleh filsafat Marxis)
  5. Kepercayaan pada Tuhan (namun tetap negara sekuler)

Parlemen Indonesia, diadegkeun dumasar tina konstitusi nu munggaran, terbukti semua tapi bisa diatur. Hal ini disebabkan perbédaan yang tak terdamaikan antara varios sosial, politik, agama dan faksi-faksi etnis.2

Dalam kekacauan antara berbagai faksi dan upaya Belanda membangun kembali kekuasaan kolonial, pasukan Belanda menangkap Soekarno pada bulan Desember 1948, namun dipaksa untuk melepaskan dirinya setelah gencatan senjata. Ia kembali ke Jakarta pada tanggal 28 Desember 1949.

Ada upaya lebih lanjut dari kudeta militer terhadap Sukarno pada tahun 1956.

Dalam upaya untuk memulihkan ketertiban, Soekarno mendirikan apa yang disebutnyademokrasi terpimpin, di mana ia memegang kekuasaan eksekutif semakin lebih, sementara mempertahankan parlemen multipartai.

Demokrasi Terpimpin dan Peningkatan Otokrasi[édit | édit sumber]

Selama ini bagian akhir dari keprésidénannya, Soekarno datang untuk semakin mengandalkan tentara dan dukungan dari'PKI - dalam Partai Komunis Indonesia.

Dina kaping 30 November, 1957, aya serangan granat nu ditujukeun ka Soekarno nalika anjeunna ngayakeun silaturahmi ka hiji sakolaan di Jakarta. Aya genepan murid nu jadi korban, tapi Sukarno teu ngalaman tatu anu parna. Dina bulan Désémber anjeunna maréntahkeun sangkan 246 pausahaan Walanda jadi pausahaan Nasional . Dina bulan Februari anjeunna mimiti nyusun rarancang PRRI (Pemerintah Revolusioner Republik Indonesia) nu baruntak di Bukittingi.

Salila mangsa harita, anjeunna ogé ngadegkeun hiji dines anu tiasa ngawaskeun media ogé percetakan buku, ogé ngabersihkeun séké-sélér Tionghoa . Dina tanggal 5 Juli 1959 anjeunna ngawangun deui rarancang konstitusi 1945, sarta ngabubarkeun parlemen, sarta digentos ku sistim perdana menteri. Anjeunna kaceluk ku sesebutan cara maréntahkeun nganggo kaputusan Manifesto Politik atawa Manipol. Sadayana lawan pulitik dikintun ka tempat khusus pikeun diasingkeun.

Dina taun pamaréntah 1950-an anjeunna ningkatkeun hubungan sareng Cina Komunis sareng ngakukeun yén anjeunna leuwih komunis batan pamaréntahanana, turta narima bantuan militer ti Uni Soviet.

Dina taunn 1962 Sukarno maréntahkeun sangkan ngayakeun serangan ka Irian Barat (Belanda New Guinea). Aya hiji upaya anu tujuanana mateni ka anjeunna nalika ngayakeun kunjungan ka Sulawesi mangsa taun 1962. Irian palih kulon aya di sahandapeun wewenang Indonésia dina sasih Mei 1963 di sahandapeun Bunker Plan. Nalika sasih Juli 1963, anjeunna ngabéwarakeun yén tos jadi présidén saumur hirup Presiden for Life.

Sukarno ogé nentang ka Federasi Inggris-nu dikokolakeun ku Malaysia, sarta nyebutkeun yén éta téh saukur "plot neo-kolonial" pikeun ngamajukeun kapentingan Inggris. Sanajan tawaran politikna, Malaysia diproklamasikeun dina bulan Séptember 1963. Hal ieu ngabalukarkeun Bahasa Indonesia Konfrontasi jeung mangrupakeun sésa bantuan militer AS ka Indonésia. Sukarno ngabolaykeun kaanggotaan Indonésia di Dewan Keamanan PBB dina taun 1965 teras Malaysia nyandak posisi kakawasaan. Sukarno jadina tambah sulit, nu antukna dugikeun ka kapiuhan dipayuneun massa basa kaping 9 Agustus 1965, alatan ngagaduhan kasakit ginjal anu lumayan parna .

Lengser tina kakawasaan[édit | édit sumber]

Pada pagi hari tanggal 1 Oktober 1965, beberapa penjaga terdekat Sukarno diculik dan dibunuh enam jenderal anti-komunis. Satu korban, yang tidak ditargetkan dalam upaya kudeta yang dicurigai, adalah Letnan Jenderal Suharto.

Krisis ini memicu tindakan keras terhadap partai komunis dan pembersihan bangsa-luas tersangka komunis (kebanyakan petani). Pembunuhan terkonsentrasi di Sumatera, Jawa Timur dan Bali. Pada saat mereka mereda pada tahun 1966, diperkirakan setengah juta orang Indonésia telah dibantai oleh tentara, polisi dan pro-Soeharto preman. Etnis Tionghoa juga menjadi sasaran, terutama karena alasan ekonomi dan rasial. Sebuah laporan CIA resmi disebut pembersihan "salah satu pembunuhan massal terburuk di abad ke-20".2

pegangan Sukarno daya melemah dalam krisis, dan akhirnya, pro-Amerika Letnan Jenderal Suharto dipaksa Soekarno untuk menyerahkan kekuasaan eksekutif pada tanggal 11 Maret 1966.

Ada banyak spekulasi tentang yang memicu krisis yang menyebabkan penghapusan Sukarno dari kekuasaan. Sementara versi resmi mengklaim Partai Komunis Indonésia (PKI) memerintahkan pembunuhan enam jenderal, yang lain mengatakan Sukarno sendiri, dan beberapa berpikir Soeharto orchestrated pembunuhan untuk menghilangkan saingan potensial untuk présidén. 3

Ada juga mengklaim bahwa Sukarno digulingkan oleh Amerika Serikat karena nasionalisme dan kebijakan Gerakan Non-Blok.

Sukarno dilucuti dari gelar présidén oleh parlemen sementara di Indonésia pada tanggal 12 Maret 1967 dan ia tetap berada di bawah tahanan rumah sampai kematiannya pada umur 69 di Jakarta pada tahun 1970.


Quote[édit | édit sumber]

Tempo oge[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Sukmawati:Bung Karno Lahir di Surabaya
  2. Surabaya Bangun Monumen Kelahiran Bung Karno
  3. "Dari Buleleng, ia mendapat temuan ayah Soekarno dipindah ke Surabaya tahun 1901. Dan pada 1902 Soekarno lahir. “Kalau akhirnya dibuat 1901 itu mungkin untuk memudahkan sekolahnya saja,” ujar Nurinwa." Antropolog UGM:Bung Karno Lahir di Surabaya Fakta yang sama berkenaan dengan tahun lahir Soekarno adalah penuturan Prof. Ir. Goenarso "Dalam Buku Induk TH Bandoeng yang sekarang masih tersimpan di ITB terbaca bahwa tanggal lahir Soekarno adalah 6 Juni 1902." (1995:37) dan Sakri (1979:16).
  4. Dalam otobiografinya Sukarno, An Autobiography as Told to Cindy Adams (Bobs-Merrill Company Inc, New York, 1965) Sukarno menyebutkan lahir di Surabaya
  5. Biografi Presiden Perpustakaan Nasional Republik Indonesia
  1. Smith, Roger M (ed). Southeast Asia. Documents of Political Development and Change, Ithaca and London, 1974, pp. 174–183.
  2. U.S. Central Intelligence Agency, Research Study: Indonesia -- The Coup that Backfired, 1968, p. 71n.
  3. Robert Cribb, ‘Nation: Making Indonesia’, in Donald K. Emmerson (ed.), Indonésia Beyond Suharto: Polity, Economy, Society, Transition. Armonk, New York: M.E. Sharpe, 1999, pp. 3–38
Jabatan pulitik
Saméméhna
Jabatan dijieun
Presiden Indonesia
1945-1967
Sanggeusna
Suharto