Gerakan Non-Blok

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Gerakan Non-Blok (GNB)
Non-Aligned Movement
Location of Gerakan Non-Blok
Nagara-nagara anggota Gerakan Non-Blok (2005). Warna biru ngora mah mangrupa nagara panilik.
Bagian Koordinasi Jakarta, Indonésia
Kaanggotaan
  • 120 anggota
  • 17 panilik
Pupuhu
 -  Pupuhu bagian
panangtuan kaputusan
Konferénsi Pupuhu Nagara atawa Pamaréntah Nagara-nagara Non-Blok[1]
 -  Sekretaris jénderal Hassan Rouhani
Ngadeg 1961, di Belgrade
minangka Conference of Heads of State of Government of Non-Aligned Countries
Ramatloka
csstc.org

Gerakan Non-Blok (basa Inggris: The Non-Aligned Movement/NAM) nyaéta hiji paguyuban nagara-nagara anu teu nganggap dirina ngagabung jeung atawa ka blok kakuatan badag naon baé[2]. Taun 2012, gerakan non-blok geus boga 120 nagara anggota jeung 17 nagara panilik[2]. Ieu organisasi diadegkeun di Belgrade dina taun 1961, nu mimiti dirarancangna ku perdana mentri munggaran India, Jawaharlal Nehru; présidén munggaran Indonesia, Sukarno; présidén kadua Mesir, Gamal Abdel Nasser; présidén munggaran Ghana, Kwame Nkrumah; jeung présidén Yugoslavia, Josip Broz Titoref[3]. Kalima pamingpin éta anu teu nyatujuan pisan kana sistim harita anu silihserang antara nagara-nagara blok kulon jeung blok wétan samangsa Perang Tiis[3]. Kecap éta sorangan mimiti digunakeun pikeun ngawakilan kana hiji doktrin ku diplomat India V. K. Krishna Menon dina taun 1953, di PBB[3].

Dina biantarana na nu tas ditepikeun dina déklarasi Havana taun 1979, Fidél Castro ngedalkeun maksud tina ieu organisasi nyaéta pikeun ngajamin "kemerdikaan, kadaulatan, integritas téritorial, jeung kaamanan ti nagara-nagara nonblok" dina pajuanganna "ngalawan impérialisme, kolonialisme, neo-kolonialisme, apartheid, zionisme, rasisme sarta sarupaning bentuk agrési militér, pandudukan, dominasi, intervensi atawa hégémoni, ogé ngalawan sarupaning bentuk blok pulitik"[4]. Nagara-nagara anggota Gerakan Non-Blok mah diperkirakeun dua pertilu tina anggota PBB sarta mibanda 55% tina populasi dunya[5].

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "The Non-Aligned Movement: Background Information". Government of Zaire. Diakses tanggal 2015-08-30. 
  2. a b "NAM Members & Observers". 16th Summit of the Non-Aligned Movement, Tehran, 26–31 Agustus 2012. Diakses 30 Agustus 2015.
  3. a b c Ma'Aroof, Mohammad Khalid (1 January 1987) (dalam bahasa Citakan:ISO639言語名). Afghanistan in World Politics: (a Study of Afghan-U.S. Relations). ISBN 978-8-121-20097-4. https://books.google.com/?id=v2pFvh9crtEC&pg=PA75&lpg=PA75&dq=krishna+menon+coined+non+alignment#v=onepage&q&f=false. 
  4. Fidel Castro speech to the UN in his position as chairman of the non-aligned countries movement 12 October 1979; "Pakistan & Non-Aligned Movement". Board of Investment – Government of Pakistan. 2003.
  5. Grant, Cedric. "Equity in Third World Relations: a third world perspective". International Affairs 71, 3 (1995), 567–587.
Nulis.jpg