Glutamin

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Glutamin
L-Glutamin - L-Glutamine.svg
Rumus rangka L-glutamin
Glutamine-from-xtal-3D-bs-17.png
Glutamine-from-xtal-3D-sf.png
Sample of L-Glutamine.jpg
Wasta
Wasta IUPAC
Glutamine
Wasta lian
L-Glutamin
(levo)glutamida
Asam 2,5-diamino-5-oxopentanoat
Asam 2-amino-4-karbamoylbutanoat
Endari[1]
Pananda
Modél 3D (JSmol)
Abbreviations Gln, Q
ChEBI
ChEMBL
ChemSpider
DrugBank
ECHA InfoCard 100.000.266
Nomer EC 200-292-1
KEGG
UNII
Sipat[2]
C5H10N2O3
Massa molar 146146 g·mol−1
Titik lebur decomposes around 185°C
soluble
Kaasaman (pKa) 2.2 (carboxyl), 9.1 (amino)
Rotasi kiral ([α]D)
+6.5º (H2O, c = 2)
Farmakologi
A16AA03 (WHO)
Iwal disebutkeun séjén, data nu dipidangkeun keur matéri dina kaayaan baku (dina 25 °C, 100 kPa).
Rujukan kotak info
L-glutamine oral powder
Data klinis
Nama dagangEndari, Nutrestore
AHFS/Drugs.comCitakan:Drugs.com
MedlinePlusa617035
License data
Kategori
kehamilan
  • US: C (Bisa jadi boga résiko) [3]
Jalur
pemberian
By mouth
Kelas ubarGastrointestinal agent
Kode ATC
Legal status
Legal status
Identifiers
Nomor CAS
PubChem CID
DrugBank
ChemSpider
UNII
KEGG
ChEBI
ChEMBL
PDB ligan
ECHA InfoCard100.000.266 Edit this at Wikidata
Chemical and physical data
RumusC5H10N2O3
Massa molar146.15 g·mol−1
3D model (JSmol)

Glutamin atawa glutamina (lambangna Gln atawa Q)[4] nyaéta asam α-amino anu dipaké dina biosintésis protéin. Ranté gigirna sarupa jeung asam glutamat, iwal gugus karboksilatna diganti ku hiji amida. Ieu asam amino kaasup polar, tanpa muatan, teu ésénsial kusabab galibna bisa disintésis di jero awak, ngan kalan-kalan butuh tambahan asupan tina dahareun.[5][6] Glutamina dikode ku kodon CAA jeung CAG.

Dina getih manusa, glutamina téh asam amino bébas pangceuyahna.[7] Asupan glutamin bisa diala tina kadaharan anu euyeub protéin, kayaning daging sapi, daging hayam, lauk, susu jeung produk olahanana, endog, ogé tina sayuran kayaning buncis, bit, bayem, wortel, peterseli, gedang, jeung kadaharan permentasi kawas miso.

Baca ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama FDA2017Glu
  2. Citakan:RubberBible62nd.
  3. "Glutamine Use During Pregnancy". Drugs.com. 30 September 2019. Diakses tanggal 23 April 2020. 
  4. "Nomenclature and Symbolism for Amino Acids and Peptides". IUPAC-IUB Joint Commission on Biochemical Nomenclature. 1983. Diarsipkan dari versi asli tanggal 9 October 2008. Diakses tanggal 5 March 2018. 
  5. Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine (2006). "Protein and Amino Acids". Di Otten JJ, Hellwig JP, Meyers LD. Dietary Reference Intakes: The Essential Guide to Nutrient Requirements (PDF). Washington, D.C.: National Academies Press. p. 147. ISBN 978-0-309-10091-5. Diarsipkan dari versi asli (PDF) tanggal 9 April 2014. 
  6. "Is glutamine a conditionally essential amino acid?". Nutrition Reviews 48 (8): 297–309. August 1990. doi:10.1111/j.1753-4887.1990.tb02967.x. PMID 2080048. 
  7. "Interorgan amino acid transport and its regulation". The Journal of Nutrition 133 (6 Suppl 1): 2068S–2072S. June 2003. doi:10.1093/jn/133.6.2068S. PMID 12771367. Citakan:Open access

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Nulis.jpg



Citakan:Modulator reséptor GABA Citakan:Modulator reséptor glutamata