Gedang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Foto gedang dicokot ti handap

Gedang nyaéta ngaran bungbuahan.[1] Gedang téh tuwuhan nu asalna ti genus Carica, ti Meksiko bagéan kidul jeung Amerika bagéan kalér, kiwari mah geus sumebar disakabeh daérah tropis. [2] Pucukna didahar atah-atah jeung Jambu médé, dijieun lalab atawa dijieun buntil.[1] Buahna nu ngora kénéh diseupan atawa dijieun rujak.[3]. Daun gedang dipercaya bisa ngalancarkeun sékrési hamperu jeung nyageurkeun muring anu nahun. Cai kulubanana mun diinum bisa nyageurkeun ginjal. Sanajan rasana daun gedang téh pait, tapi urang Sunda réa anu mikalandep. Buahna anu asak diidangkeun minangka bungbuahan, atawa sok didagangkeun ku tukang buah.[1] Tuwuhan ieu miboga dahan nu saeutik pisan, jangkungna bisa tumuwuh 5m nepi ka 10m, daun gedang ngabogaan dahan nu saeutik. Bentuk buahna biasana buleud lonjong gede.[2]

Ajén gizi gedang[édit | édit sumber]

Kandungan di buah gedang diantarana nyaéta folat, vitamin A, magnesium, tembaga, asam pantotenat, fiber3, vitamin B, alfa dan beta karoten, lutein, zeaxanthan, vitamin E, kalsium, kalium, vitamin K,sarta lycopene.[2]

Mangpaat buah gedang:[édit | édit sumber]

Gedang alus pikeun pencernaan.[édit | édit sumber]

Gedang hade pikeun pencernaan kusabab ngandung enzim papain nu ngabogaan pungsina ngalancarkeun saluran cerna, salian ti éta gedang ngandung serat nu luhur jeung miboga kadar cai nu luhur.[2]

Anti inflamasi[édit | édit sumber]

Kusabab gedang ngandung enzim anti inflamasi, ieu miboga mangpaat keur arthritis, osteoporosis, edama keur ngaleungitkeun rasa nyeuri, sarta bisa nyingkahan panyakit kanker.[3]

Alus keur tulang[édit | édit sumber]

Gedang miboga vitamin K nu alus keur tulang. Vitamin K miboga pungsi keur ngajaga kasehatan tulang kucara ngaroba protein jadi matriks tulang, ningkatkeun nyerepna kalsium kana tulang, jeung ngurangan eksresi kalsium.[2]

Nguatkeun sistem imun[édit | édit sumber]

Senyawa beta karoten dina gedang ngabogaan mangpaat keur ningkatkeun sistem imun dina awak.[2]

Nyingkahan degenerasi makula[édit | édit sumber]

Senyawa eaxanthin antioksidan nu miboga mangpaat dina gedang bisa nyaring sinar cahaya biru nu bahaya, nu diperkirakeun miboga peran protektif keur kasehatan mata keur nyingkahan karusakan degenerasi.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c Ajip Rosidi, spk. (2000) Ensiklopedi Sunda: Alam, Manusia, dan Budaya (termasuk Budaya Betawi dan Cirebon). Jakarta: Pustaka Jaya.
  2. a b c d e f g "Pepaya – Pengertian, Klasifikasi, Kandungan Gizi, Manfaat, Dan Jenis-Jenis Pepaya – Flora dan Fauna". www.faunadanflora.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-10-20. 
  3. a b Hesti, spk. (2000) Rujak Gedang. Jakarta: Penerbit anu.
Nulis.jpg