Gunung Kelud

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gunung Kelud
Kelut.jpg
Luhur 1,731 meter (5,679 sukut)
Perenah Jawa Timur, Indonesia
Koordinat 7.93° S 112.308° E
Tipe Stratovolcano
Panungtungan bitu 1990

Gunung Kelud nyaéta hiji gunung seuneuan nu perenahna di pulo Jawa, Indonesia. Siga kalolobaan gunung seuneuan di Indonesia, Gunung Kelud kawéntar ku gedéna bitu salila sajarahna. Malahan mah, taun 2007 gunung ieu keur dina mangsa-mangsa tatahar rék bitu.

Dina 9 Méi 1919, bituna Gunung Kelud niwaskeun kurang leuwih 5,000 jiwa, kalolobaannana alatan aliran leutak nu disebut oge lahar. Bitu satuluyna nyaéta taun 1951, 1966, jeung 1990 sakabehna niwaskeun 250 urang.

Bitu nu gedé dina awal Pébruari 1990 ngahasilkeun kolom tephra nu luhurna 7 kilometer, raragragannana tephra sarta sababaraha kocoran piroklastis. Leuwih ti 30 urang tiwas. Nu digarawé masih kénéh neruskeun ngali déposit kocoran piroskalstik nu panas keneh (90 - 400 °C) nu luhurna tepi ka 25 méter nu ngubur sungut Kanal Ampera, di sisi beh kulon kidul kawah. Kanal ieu diwangun keur ngocorkeun situ kawah sanggeus bitu taun 1966 pikeun ngurangan bahya lahar.

Dina 16 Oktober, 2007, nu wenang di Indonesia nitah ngungsikeun 30,000 padumuk nu nganjrek di sabudeureun Kelud, sanggeusna elmuwan nempatkeun gunung seuneuan ieu dina hambalan peringetan pangluhurna, nu hartina diperkirakeun bakal téréh bitu.[1]

Tempo oge[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  • Zen, M.T., and Hadikusumo, D. (1965) "The future danger of Mt. Kelut" Bulletin Volcanologique series 2, 28: pp. 275-282.
  • Van Bemmelen, R.W. (1970) The geology of Indonesia, Vol. 1A, general geology of Indonesia and adjacent archipelagoes Martinus Nijhoff, The Hague, ISBN 90-247-1171-1
  • Brand, E.W. (1984) "Landslides in Southeast Asia: a state-of-the-art report" In IV International Symposium on Landslides = IV Symposium international sur les glissements de terrains 1: pp. 17–59, Canadian Geotechnical Society, Toronto, OCLC 77114072

Catetan[édit | édit sumber]

  1. Karmini, Niniek (2007-10-16). "Indonesian volcano threatens to erupt". Associated Press. Diakses pada 16 Oktober 2007.