Gunung Lokon

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gunung Lokon ti Manado Bay

Gunung Lokon mangrupa gunung deukeut Tomohon , Propinsi Sulawesi Utara . Gunung ieu luhurna 1.580 mdpl. [1]

Lokasi[édit | édit sumber]

Puncak Gunung Lokon jarakna sekitar 5.300 méter kalér-kuloneun Tomohon jeung sekitar 6.700 méter Langkaplancar sahiji kabupaten kota Pineleng . Ti ibukota propinsi di Manado éta ukur kira 20 kilométer Langkaplancar kota. [2]

Bibitu[édit | édit sumber]

Sababaraha letusan gunung ieu nu bisa dirékam dina kiwari ngawengku:

1951[édit | édit sumber]

Letusan di taun ieu teu sakumaha kuat dina taun 1991 sarta 2011. [3]

1991[édit | édit sumber]

Gunung Lokon bitu dina Oktober 1991 ngabalukarkeun karugian bahan ngahontal $ 1 milyar. Rébuan pangeusi di kampung Kakaskasen I, Kakaskasen II, Kinilow na Tinoor, nalika lokal badag ngungsi ka sajumlah wewengkon dianggap rawan alatan hateup tina rébuan imah ancur ku batu jeung lebu sakumaha kandel salaku 15 nepi ka 20 cm. Dina musibah éta, hiji wisata ti Swiss, Vivian Clavel anu didatangan salila letusan hébat teu bisa kapanggih. Anjeunna dikonfirmasi maot kakubur ku hiji longsoran ti lava tiis.

2001[édit | édit sumber]

Waktos bitu taun 2001, sababaraha area Kota Manado , nu kira kira 25 Km ti gunung, katutupan hujan lebu nu ngaguyur lantaran alatan angin. Lebu bahan dipancarkeun ti lava kawah ngawangun éta gunung sarta kira luhurna 400 méter. Letusan ieu teu bitu sakumaha badag dina taun 1991.

2011[édit | édit sumber]

Tanggal Juli 10 Novémber 2011 saméméh bitu dina

Gunung Lokon mimiti némbongkeun aktivitas saprak Juni 18 2011. [3]

Minggu, 10 Juli 2011 Tarjamahan Google status gunung ieu geus ditingkatkeun ti sayaga kana Awas ku nu Center pikeun Vulkanologi sarta Geologi Hazard Mitigasi (PVMBG) Badan Geologi. [4]

Dina Kemis, 14 Juli 2011 dina 22:45 pm Gunung Lokon di kawah Tompaluan bitu sareng burst tina bahan Pijer, pasir, jeung lebu saluhur 1.500 méter. [5] , Saterusna, letusan lumangsung Jumaah isuk di sabudeureun 01,30 WIB ku burst tina bahan vulkanik saluhur 600 méter. [6] Letusan ieu nyababkeun leuwih ti 10.000 warga di sababaraha désa, kaasup Kinilow , Tinoor , sarta Kakaskasen ngungsi ka Tomohon atanapi Manado. [7] Sahenteuna sapoé sanggeus bitu dua urang maot salaku hasil teu langsung tina letusan. [5]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Gunung Lokon diakses 16 Juli 2011
  2. Ukuran ngagunakeun aplikasi Google Earth
  3. a b Kompas.com: Salaku bersaing jeung Daya Gunung diakses Juli 23 Novémber 2011
  4. Naek aktivitas Gunung Lokon diaksés 15 Juli 2011
  5. a b letusan Lokon, kapaksa 10.000 warga ngungsi diaksés 15 Juli 2011
  6. Gunung Lokon erupts Warga ngungsi diaksés 15 Juli 2011
  7. Jumlah Pangungsi Flourishing diaksés 15 Juli 2011.