Haji Abdul Malik Karim Amrullah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Haji Abdul Malik Karim Amrullah atawa anu leuwih dikenal HAMKA, (gumelar di Maninjau, Sumatera Barat, 17 Pébruari 1908 – tilar dunya di Jakarta, 24 Juli 1981 dina umur 73 taun) nyaéta Sastrawan Indonesia, Ulama, jeung Aktivis Politik.[1] Anjeunna di béré sebatan Buya, nyaéta sebatan pikeun urang Minangkabau nu asalna tina kecap Abi, atawa Abu dina basa Arab nu hartina bapa, atawa jelma anu dipikahormat.[1] Bapana nyaéta Syéh Abdul Karim bin Amrullah, anu mangrupa tokoh gerakan Islam di Minangkabau, sabalikna ti Mekah taun 1906.[1]

Kasang Tukang[édit | édit sumber]

HAMKA meunang pendidikan rendah di Sakola Dasar Maninjau nepi ka kelas 2.[2] Nalika HAMKA 10 taun, bapana ngadegkeun Sumatera Thawalib di Padang Panjang.[2] di dinya HAMKA diajar agama jeung neuleuman basa Arab.[2]

HAMKA mimitina gawé sabagé guru agama dina taun 1927 di Perkebunan Tebing Tinggi, Médan ogé di Padang panjang dina taun 1929.[2] HAMKA dilantik jadi dosén di Universitas Islam, Jakarta jeung Universitas Muhammadiyah, Padang Panjang ti taun 1957 nepi taun 1958.[2] Sabada éta, anjeunna diangkat jadi Réktor Paguron luhur Islam, Jakarta jeung Profésor Universitas Mustopo, Jakarta.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c Biografi HAMKA (diaksés 29-11-2011)
  2. a b c d e f Kasang Tukang HAMKA (diaksés 30-11-2011)


Nulis.jpg