Hampelas

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Tangkal hampelas
240px
Daun hampelas
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Spermatophyta
Class: Dicotyledoneae
Order: Urticales
Kulawarga: Moraceae
Génus: Ficus
Spésiés: F. ampelas
Ngaran binomial
Ficus ampelas

Hampelas nyaéta hiji tuwuhan ti genus Ficus, kulawarga Moraceae, anu jangkungna nepi ka 20 méter, tumuwuh di sakuliah Indonésia, sumebar dina padataran nu luhurna kurang ti 1.300 m luhureun beungeut laut.

Hampelas tangkalna bunder, tumuwuh ajeg sarta miboga dahan anu simpodial. Daunna tunggal, sulang-seling, lonjong, sarta sisina rérégéan. Tonggong daun hampelas téksturna kasar sarta lamun garing bisa dipaké ngagosok-gosok (ngahampelas) kai supaya lemes. Kembangna miboga panjang 5-7 mm, warna héjo semu cokelat, sarta bentuk kongkolak kembangna jiga corong. Sedengkeun sikina boga bentuk buleud sarta warnana bodas.

Hampelas aya anu dibudidayakan alatan kaguna daunna pikeun ubar, aya ogé anu tumuwuh ku sorangan.

Cacai ti tuwuhan ieu bisa diinum, kapaké pikeun ngubaran jelema anu hésé ngaluarkeun cikiih sarta minangka ubar nyeri beuteung. Hampelas ngandung cacai nu warnana cokelat semu konéng sarta rasana lada. Cacai ieu bisa dibeunangkeun ku cara motong akar sarta caina diwadahan dina wadah leutik.

Kandungan kimia[édit | édit sumber]

Daun, akar sarta tangkal hampelas ngandung saponin, flavonoida sarta polifenol.

Ngaran tempat[édit | édit sumber]

Urang Sunda mindeng méré ngaran patempatan ku ngaran tuwuhan. Salah sahiji tempat anu dingaranan ku ngaran tuwuhan hampelas nyaéta:

Rujukan[édit | édit sumber]

[1]