Hampru

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Hampru

Hampru (atawa cholecyst) téh organ nu nyimpen bili nepi ka wancina diperlukeun ku awak pikeun nyerna. Hampru nyambung kana ati (liver) jeung duodenum ngaliwatan biliary tract.

Anatomi[édit | édit sumber]

Teu sakabéh mamalia boga hampru. Beurit jeung kuda misalna, teu boga organ nu husus pikeun neundeun bili. Hampru nyambung ka bile duct ngaliwatan ductus cysticus (saluran hampru). Biliary tract utama ngalir ti ati ka duodenum, sedengkeun saluran hampru mangrupakeun lawang larsup hampru. The surface marking of the gallbladder is the intersection of the mid-clavicular line (MCL) and the transpyloric plane, at the tip of the ninth rib. Asupan getih datangna ti artéri jeung véna hampru, nu paralél jeung saluran hampru.

Anatomi mikroskopis[édit | édit sumber]

Hampru boga hiji pinding épitél nu dicirikeun ku recesses (katelah Aschoff's recesses), nu mangrupa "kanjut" di jero pinding. Handapeun épitél aya lapisan jaringan konéktif, lajeng otot lemes nu bakal kontraksi alatan dirangsang kolésistokinin.

Fungsi[édit | édit sumber]

Hampru téh tempat neundeun bili, nu dileupaskeun nalika dahareun nu ngandung lemak asup saluran pencernaan, ngarangsang sékrési kolésistokinin (CCK).

Kasakit[édit | édit sumber]

Koléstasis[édit | édit sumber]

Koléstasis téh kapeungpeukna asupan bili ka saluran pencernaan, boh "intrahépatik" (kapeungpeuk dina ati) atawa "ékstrahépatik" (di luar ati). Balukarna nyaéta nu katelah kasakit konéng, nu cirina mangrupa kadar bilirubin nu naék.

Kolélitiasis[édit | édit sumber]

Kolésistitis[édit | édit sumber]

Kolédokolitiasis[édit | édit sumber]

Gallstone ileus[édit | édit sumber]

Sumber rujukan[édit | édit sumber]

  • Gallbladder, Wikipédia édisi basa Inggris per 7 Désémber 2005.

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]


Sistim cerna

Baham - Faring - Ésofagus - Burih - Pankréas - Hampru - Ati - Peujit leutik (duodenum, jejunum, ileum) - Kolon - Cecum - Réktum - Bool


Nulis.jpg