Hanjuang

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Hanjuang
Cordyline terminalis dsc03651.jpg
Foliage
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
C. fruticosa
Ngaran binomial
Cordyline fruticosa
(L.) A. Chev.

Hanjuang (baca: 'hanyjuang') (Cordyline fruticosa) nyaéta tutuwuhan kembangan ti kulawarga Laxmanniaceae, saméméhna diasupkeun kana kulawarga Agavaceae, nu jangkungna bisa nepi ka 4 m, panjang daunna 30–60 cm, kalawan lébar 5–10 cm.[1] Kembangna semu konéng-beureum, nu gagangna panjang (40–60 cm), nu terus jadi buah laleutik kelir beureum. Ieu tutuwuhan téh pituin Asia Tenggara, Papua, Mélanésia, Australia kalér-ngétan, jeung sabagian Polinésia. Aya ogé di Hawai atawa Selandia Baru, tapi da beunang melak[2].[3]

Ku urang Sunda, ieu tutuwuhan sok dipelak di juru-juru wates tanah pikeun tanda, sedengkeun daunna sok dipaké mungkus rupa-rupa katuangan. Hasil panalungtikan nunjukkeun yén daun hanjuang boga watek antibaktéri[4].

Sebutan séjén[édit | édit sumber]

  • Convallaria fruticosa L. (basionim)
  • Asparagus terminalis L. nom. illeg.
  • Cordyline terminalis (L.) Kunth
  • Cordyline terminalis var. ferra Baker
  • Dracaena terminalis L. nom. illeg.
  • Dracaena terminalis Rich.
  • Terminalis fruticosa (L.) Kuntze

Galeri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Damayanti, Dewi; dr Prapti utami, Novi Widianti, Nina Wulandari, Agung Sugiarto, Tinton Dwi Putra (2008). Buku Pintar Tanaman Obat: 431 jenis tanaman penggempur aneka penyakit. Jakarta: AgroMedia. p. 63. ISBN 9789790061941. 
  2. http://www.itfgs.org/htm/cordyline.htm
  3. Damayanti, Dewi; Agung Sugiarto, Tinton Dwi Putra, Novi Widianti, Nina Wulan Dari (2008). Buku Pintar Tanaman Obat: 431 jenis tanaman penggempur aneka penyakit. Jakarta: AgroMedia. p. 103. ISBN 9789790061941. 
  4. Chaerunisa AY, Alim Z, Supriyatna (2001). "Sifat biostatika pengemas makanan tradisional daun hanjuang (Cordyline fruticosa) dan daun tisuk (Hibiscus macrophyllus) dibandingkan dengan Nipagin-Nipazol". Cermin Dunia Kedokteran 130: 49-54. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg