Hong hongan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Hong hongan mangrupa salah sahiji kaulinan budak masarakat Sunda nu kiwari ampir tilem.[1] Ieu kaulinan méh sarua jeung ucing sumput. Bédana, hong hongan mah maké tihang, minangka tempat cicingna nu néangan.[1][2] Biasana dipaénkeun ku leuwih ti opat urang.[1]

Prak-prakanna[édit | édit sumber]

Si A upamana kagiliran purah néangan, cicingna téh deukeut tihang téa, bari ngajaga sangkan tihang ulah kaacampa ku nu nyarumput.[2] Nu nyarumput poma ula katempo ku nu ngajaga tihang.[2] Mun katempo, nu jaga tihang téh kokoréléngan néangan nu nyumput ka ditu ka dieu.[2] Tah lamun keur balangah kana tihang kitu, tihang téh sok dirikat diburu ku nu nyumput (dicampa) bari ngagorowok "Cambal !" cenah.[2][1] Mun geus dicambalkeun kitu, nu geus dihongkeun téh kaci nyarumput deui.[2] Tapi lamun si A nempo salah sahii nu nyumput, si A bakal nyampa tihang bari ngagorowok "Hong si Anu !".[1] Lamun nu nyarumput bisa kahongkeun kabéh tur tihang taya nu nyampa, nu jaga tihang bisa nyumput bari masrahkeun tihang jaga ka jalma nu pangheulana dihongkeun, tuluy kitu saterusna.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e "Honghongan-Dinas Pariwisata dan Kebudayaan Provinsi Jawa Barat". www.disparbud.jabarprov.go.id. Diakses tanggal 2017-10-13. 
  2. a b c d e f g Drs. Ahmad Hadi, Drs. Ahmad Hadi (2009). PEPERENIAN. Bandung: Geger Sunten. p. 241. ISBN 978-602-7784-11-6. 
Nulis.jpg