Inostrancevia

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Inostrancevia
Temporal range: Wuchiapingium, 259.0–252.3 Ma
[1]
Inostrancevia alexandri.JPG
Pajangan rorongkong Inostrancevia alexandri
Inostrancevia alexandri teeth.JPG
Huntu Inostrancevia (luhur) dibandingkeun sareng huntu therapsida Leogorgon (handap)
Klasifikasi ilmiah e
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Klad: Therapsida
Kulawarga: Gorgonopsidae
Subfamili: Inostranceviinae
Génus: Inostrancevia
Amalitsky, 1922
Type species
Inostrancevia alexandri
Amalitsky, 1922
Spésiés
  • I. alexandri Amalitsky 1922
  • I. latifrons Pravoslavlev, 1927
  • I. uralensis Tatarinov 1984
Sinonim
  • Amalitzkia Pravoslavlev, 1927

Inostrancevia nyaéta génus therapsida karnivora punah, ngandung anggota famili Gorgonopsidae panggedéna, prédator dicirian liwat sihungna nu siga huntu pedang. Rupa-rupa spésiés cicing di Rusia kalér salila Tatarium luhur (Vyatskium),[2] mangrupa tahap régional Rusia mirip sareng tahap Wuchiapingium tina periode Perm Ahir,[3] kira-kira 259 nepi ka 252,3 juta taun ka pengker. Sato ieu dipikanyaho tina sajumlah tangkorak jeung dua rorongkong nu ampir lengkep.[4]

Katerangan[édit | édit sumber]

Sakadang I. alexandri nyerang Scutosaurus

Spésiés Inostrancevia mangrupa Gorgonopsidae panggedéna nu dipikanyaho; Individu nu dipikanyaho gaduh panjang 3.5 m (11.5 ft) jeung tangkorak heureut panjang nu panjangna 60 cm (24 in). Sato ieu gaduh massa rata-rata 300 kg (661,3 lbs).

Siga sajumlah Gorgonopsidae lianna, Inostrancevia dicirian lewat sihung nu kuat, sareng caheum luhurna nu panjangna 15 cm (5.9 in), akar pakait sareng satengah panjangna. Tubuhna langsing, sareng sukuna leutik.[2] Dina habitatna Inostrancevia aya oge Scutosaurus nu kamungkinan jadi mangsana.[2]

Étimologi[édit | édit sumber]

Inostrancevia dingaranan ku ahli paléontologi Rusia Vladimir P. Amalitsky[5] ngahargaan ahli géologi Rusia Aleksandr Inostrantsev.[6]

Pamanggihan[édit | édit sumber]

Rorongkong Holotipe Inostrancevia alexandri

Fosil mimitina kapendak dina Sokolki Assemblage Zone ti Formasi Kutuluk jeung Salarevo di Oblast Arkangelsk[2] salaku bagian tina penggalian Walungan Dvina Kalér dipimpin ku Amalitsky nalika akhir abad ka-19. Dua rorongkong nu ampir lengkep kapendak sareng sésa-sésa rorongkong lianna, salah sahijina dipajang jeung dipamérkeun di Saint Petersburg di taun 1900 sareng lianna sababaraha taun ka hareup. Pedaran anu ditangtoskeun tina papanggihan diterbitkeun anumerta di 1922.[4][5]

Klasifikasi[édit | édit sumber]

Di handap mangrupa kladogram tina analisis filogenetik ku Gebauer (2007):[7]


Gorgonopsia 

Aloposaurus




Cyonosaurus




Aelurosaurus


Gorgonopsidae

Scylacognathus




Eoarctops



Gorgonops




Njalila




Lycaenops




Arctognathus




Inostrancevia


Rubidgeinae

Aelurognathus




Rubidgea




Sycosaurus



Clelandina















Referénsi[édit | édit sumber]

  1. http://fossilworks.org/bridge.pl?a=taxonInfo&taxon_no=39127
  2. a b c d Ivakhnenko, M. F. (2001). "Tetrapods from the East European Placket—Late Paleozoic Natural Territorial Complex." (dalam bahasa ru). Proceedings of the Paleontological Institute of the Russian Academy of Sciences 283: 1–200 [103]. https://books.google.com/books?id=N524Vah8MRAC. 
  3. Kukhtinov, D. A.; Lozovsky, V. R.; Afonin, S. A.; Voronkova, E. A. (2008). "Non-marine ostracods of the Permian-Triassic transition from sections of the East European platform". Boll.Soc.Geol.It. (Ital.J.Geosci.) 127 (3). 
  4. a b Pravoslavlev, P. A. (1927). "Gorgonopsidae from the North Dvinsky excavations of V. P. Amalitsky.". Academy of Sciences of the Union of Soviet Socialist Republics (Leningrad): 170. http://www.paleoglot.org/files/Pravoslavlev_27b.pdf. 
  5. a b Amalitsky, V. P. (1922). "Diagnoses of the new forms of vertebrates and plants from the upper Permian of North Dvina.". Bulletin of the Russian Academy of Sciences (Saint Petersburg) 16 (6): 329–340. 
  6. "Inostrancevia". Paleofile. Diakses tanggal 4 January 2014. 
  7. Gebauer, E.V.I. (2007). Phylogeny and evolution of the Gorgonopsia with a special reference to the skull and skeleton of GPIT/RE/7113 ('Aelurognathus?' parringtoni) (PhD thesis). Tübingen: Eberhard-Karls Universität Tübingen. pp. 1–316. http://tobias-lib.uni-tuebingen.de/volltexte/2007/2935/pdf/Eva_Gebauer.pdf. 

Tautan éksternal[édit | édit sumber]

Citakan:Therapsida