Irian

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Irian
(Gini Anyar, Pulo Papua)
Géografi
LokasiMélanésia
Koordinat5°30′S 141°00′E / 5.500°S 141.000°E / -5.500; 141.000Koordinat: 5°30′S 141°00′E / 5.500°S 141.000°E / -5.500; 141.000
Kapuloan/arsipélagoKapuloan Malayu
Lega786.000 km² (303,4763 mil²)
Paringkat lega2nd
Titik pangluhurna4.884 m (16,024 ft)
Titik pangluhurnaPuncak Jaya
Nagara
PropinsiPapua
Papua Kulon
PropinsiCentral
Simbu
Eastern Highlands
East Sepik
Enga
Gulf
Hela
Jiwaka
Madang
Morobe
Oro
Southern Highlands
Western
Western Highlands
West Sepik
Milne Bay
National Capital District
Démografi
Populasi~ 11,306,940 (as of 2014)
Kapadetan14 /km² (36 /mil²)
Grup étnisPapua katut Austronésia
Peta pulitik Pulo Nugini

Irian (Basa Inggris: New Guinea) nyaéta pulo kadua panggedéna di dunya nu aya di kaléreun Australia.

Pulo ieu dibagi jadi dua wilayah nu masing-masing dikawasa ku Indonésia (beulah kulon nu disebut Papua) sarta beulah wétanna mangrupa bagéan nagara Papua Gini Anyar.

Istilah Papua ogé digunakeun keur ngarujuk ka pulo ieu sakumna. Nugini mangrupakuen istilah New Guinea, ngaran kulon nu diindonésiakeun. Maranéhannana baheula boga pamanggih yén lemah Papua siga Guinea, hiji wilayah di Afrika. Jadi wéh disebutna ogé Guinéa anyar.

Di pulo ieu aya gunung pangluhurna sa-Indonésia, nyaéta Puncak Jaya (5.030 m).


Pulo-pulo utama di Indonésia
Irian | Jawa | Kalimantan | Sulawesi | Sumatra
Flag of Indonesia.svg