Kakao

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Kakao
(Theobroma cacao)
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Malvales
Kulawarga: Malvaceae
Spésiés: T. cacao

Kakao atawa tangkal coklat (Theobroma cacao) nyaéta salah sahiji tutuwuhan buah tina kulawarga Malvaceae.[1][2] Tangkal ieu mangrupa sumber tina coklat, nyaéta salah sahiji produk pangan ngeunah nu populér di dunya.[1] Ngaran théobroma cacao dicokot tina basa yunani nu hartina dahareu para déwa.[3] Tutuwuhan kakao tumuwuh jadi tangkal nu jangkungna nepi ka 30 kaki, nu miboga kembang warna bodas jeung buah nu warna-warni.[3] Butuh mangsa nepi ka 5 taun pikeun tutuwuhan kakao bisa ngahasilkeun buah kahiji, nu sok disebut pod kakao.[3] Tangkal kakao mangrupa tangkal pangiuhan.[4] Sacara alami di alam, Tangkal ieu sok kapanggih sapanjang wahangan.[4] Tatangkalana sok hirup nepi ka 100 taun, ngan nu budidayakeun dianggap ptoduktif sacara ékonomi kur nepi ka 60 taun.[4] Nalika tumuwuh sacara alami tina siki, ieu tangkal miboga akar tunggang nu jerona bisa nepi ka 2 méter.[4] Ngan dina budidaya, sabagian gedé perkebunan maké réproduksi vegetatif (sték) nu bakal ngahasilkeun tangkal nu aweuh akat tunggangan.[4]

Géografi jeung Sumebar[édit | édit sumber]

Kakao mangrupa tutuwuhan asli ti Méksiko, Amérika Tengah jeung Amérika Kidul bagian kalér(Kolombia, Ékuador, Venezuela, Brazil, Guyana, Suriname).[1] Ieu tutuwuhan geus dikenalkeun salaku di loba nagara di Afrika jeun Asia tropis.[1] Di habitat alamina, Kakao tumuwuh di lapisan handap leuweung hujan tropis héjo.[1] Sok tumuwuh di rumpun sapanjang sisi wahangan.[1] Kakao tumuwuh dina kaluhuran handap, biasana di handap 300 méter dpl, di daérah nu miboga 1.000 nepi ka 3.000 curah hujan pe taun.[1]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g (en)tree (diakses 13 Maret 2016)
  2. (id)Kakao (diakses 13 Maret 2016)
  3. a b c (en)the cacao tree (diakses 13 Maret 2016)
  4. a b c d e (en)Tree xoco (diakses 13 Maret 2016)
Nulis.jpg