Kasumba

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kasumba
Safflower.jpg
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Ordo:
Kulawarga:
Tribus:
Génus:
Spésiés:
C. tinctorius
Ngaran binomial
Carthamus tinctorius
Carthamus tinctorius

Kasumba (Carthamus tinctorius) nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Asteraceae. Kasumba tutuwuhan pituin ti Mediterania, Mesir. Tutuwuhan ieu baheula mibanda hasiat kawas tarum (Indigofera sumatrana), anu ngahaja dipelak pikeun diarah geutahna. Nalika zaman Mesir Kuno, geutah ieu dipaké pikeun kuburan Tutankhamun. Ceuk John Chadwick cenah ngaran Yunani pikeun Kasumba aya dua rupa anu béda Linear B, tayalian : Kasumba bodas, anu diukur, sarta kasumba beureum anu ditimbang. "unjul kana hasil anu dimangpaatkeun, tayalian; sikinaanu geus diberesihan sarta kembangna/floret beureum ."[2]

Kasumba ogé dimangpaatekun pikeun kartamin (carthamine) nalika abad ke-18.[3]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. http://www.tropicos.org/Name/2700365
  2. John Chadwick, The Mycenaean World (Cambridge: University Press, 1976), p. 120
  3. De Candolle, Alphonse. (1885.)Origin of cultivated plants. D. Appleton & Co.: New York, p. 164. Retrieved on 2007-09-25.
Nulis.jpg