Khairuddin Barbarossa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Khairuddin Barbarossa
Citakan:Circa 1478 – 4 Juli 1546 (yuswa 67–68)
Barbarossa Khairuddin Pasya
Lalandian Barbarossa
Janggot Beureum
Khairuddin
Hızır Reis
Tipe Laksamana Utsmaniyah
Corsair
Gumelar di Midilli (Lesbos), Kasultanan Utsman
Maot di Konstantinopel (Istambul), Kasultanan Utsman
Pangabdian ka Citakan:Country data Kasultanan Utsman
Citakan:Country data Kasultanan Utsman
Taun aktip Citakan:Circa 1500–1545
Tingkatan Büyük Amiral
Basis operasi Mediterania

Khairuddin Barbarossa atawa Barbarossa Khairuddin Pasya (Basa Turki: Barbaros Hayreddin (Hayrettin) Paşa atawa Hızır Hayreddin (Hayrettin) Paşa; ogé Hızır Reis saméméh diangkat jadi Pasya sarta jadi Kaptén Pasya, gumelar di Khizr atawa Khidr, Turki: Hızır; c. 1478 – 4 Juli 1546), laksamana Kasultanan Utsman. Armada laut Barbarossa ngajaga dominasi Utsmani di Mediterania sapanjang abad ka-16, ti mimiti Perang Preveza taun 1538 nepi ka Perang Lepanto taun 1571.

Ngaran Khairuddin (basa Arab: خيرالدين, anu hartina "kahadéan" atawa "kautamaan agama" Islam) dipaparinkeun ku Sultan Sulaiman Qanuni. Katelah "Barbarossa" ("Janggot beureumm" dina basa Itali) di Éropah, kawarisan ti lanceukna Oruç Reis sanggeus anjeunna palastra dina perang ngalawan Spanyol di Algeria.

Kélébét (Sanjak)[édit | édit sumber]

Kélébét Khairuddin Barbarossa

Kaligrafi Arab di bagian luhur, " نَصرٌ مِنَ اللَّـهِ وَفَتحٌ قَريبٌ وَبَشِّرِ المُؤمِنينَ يَا مُحَمَّد" (nashrun mina'llāhi wa fatḥhun qarībun wa basysyiril-mu’minīna yā muḥammad), tina ayat Qur'an 61:13, ditambahan ku "Ya Muhammad", ku sabab tungtung ayatna nujul ka Nabi Muhammad.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

Bacaeun[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Citakan:Wikisource1911Enc


Nulis.jpg



Persondata
NAME Barbarossa
ALTERNATIVE NAMES Hayreddin Barbarossa
SHORT DESCRIPTION Ottoman admiral
DATE OF BIRTH 1476
PLACE OF BIRTH Midilli, Ottoman Empire
DATE OF DEATH 1546
PLACE OF DEATH Constantinople, Ottoman Empire