Ki Urat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ki Urat
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Lamiales
Family: Plantaginaceae
Genus: Plantago
Species: P. major
Ngaran binomial
Plantago major
L.

Ki-urat, Ki Urat, atawa Ceuli Uncal (Plantago major) nyaéta hiji spésiés Plantago, kulawarga Plantaginaceae, pituin Éropa jeung Asia tengah jeung kalér[1][2][3], ngan di mana-mana geus dinaturasi, sahingga geus dianggap tutuwuhan liar biasa[4].

Ki Urat téh tutuwuhan terna taunan, ngarandakah kalawan diaméter 15-30 cm. Daunna lonyod, ukuran panjang 5-20 cm sarta lébar 4-9 cm, tapi kadang bisa nepi ka 30 cm panjang/17 cm lébar; urat daunna aya 5-9. Kembangna leutik, kelirna coklat semu héjo, kalawan benang sari kelir bungur[5][3].

Ki Urat kabagi kana tilu subspésiés:[2]

  • Plantago major subsp. major.
  • Plantago major subsp. intermedia (DC.) Arcang.
  • Plantago major subsp. winteri (Wirtg.) W.Ludw.

Ékologi[édit | sunting sumber]

Ki urat bisa tumuwuh sampurna dina taneuh anu padet/teuas, sahingga sok katempo liar di sisi jalan, trotoar, jeung sisi témbok. Sok komo ari di pakebonan mah, alatan penyerbukanana dibantuan ku angin[5].

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Siki kiurat biasa kapanggih dina séréal, sabab di kebon-kebon ieu tutuwuhan téh ngagalaksak[4]. Di bawa ka Amérika Kalér nalika kolonisasi ku bangsa Éropa. Urang Amérika pituin nyebutna "Tapak Jalma Bulé", sabab aya di mana waé aya urang bulé[6].

Daun kiurat bisa didahar, utamana nu ngora, malah sok dipaké natambaan kasakit. Di antarana waé pikeun ngubaran tatu[7]. Kiurat dina basa Inggris, di antarana dipikawanoh maké sebutan Broadleaf Plantain, Broad-leaved Plantain, Cart Track Plant, Dooryard Plantain, Greater Plantago, Healing Blade, Hen Plant, Lambs Foot, Roadweed, Roundleaf Plantain, Waybread, Wayside Plantain, White Man's Foot[8].

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Natural History Museum: Plantago major
  2. a b Flora Europaea: Plantago major
  3. a b Flora of Pakistan: Plantago major
  4. a b Germplasm Resources Information Network: Plantago major
  5. a b Blamey, M. & Grey-Wilson, C. (1989). Flora of Britain and Northern Europe. ISBN 0-340-40170-2
  6. Sauer, Leslie Jones (1998). The Once and Future Forest, 49, Island Press.
  7. D. Jackson & K. Bergeron Plantain Alternative Nature Online Herbal
  8. *Britton, Nathaniel Lord, Addison Brown (1913). An Illustrated Flora of the Northern United States and Canada, Volume 3, second edition, 245, Dover Publications, inc..
Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca



Nicotiana tabacum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-098.jpg