Terna

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Salvia lyrata, conto jinis terna.

Terna nyaéta tutuwuhan anu tangkalna hipu alatan henteu ngawujud kai.[1][2] Tutuwuhan terna ilaharna hirup sausum tapi aya ogé anu nahun, terna nunjul kana tutuwuhan anu mibanda pembuluh (tracheophyta). Ilaharna sebutan ieu pikeun tutuwuhan leutik tur henteu mibanda kai dina tangkalna, sedengkeun tutuwuhan ngarambat digolongkeunna kana tutuwuhan rambat baé. [3]

Di daérah tropika loba kapanggih terna anu nahun, ari di daérah anu iklim sedeng, terna ilaharna hirup sausum: bagian aerial (anu bijil di luhur taneuh) bakal layu tuluyna paéh dina usum anu teu merenah (usum hujan/halodo) engkéna hirup deui upama usumna geus merenah atawa manjing.

Sakapeung, terna ogé ngahasilkeun jaringan kawas kai (terlignifikasi) dina bagéan puhu tangkal utamana.[4]

Istilah terna dina botani terna dimaksudkeun kana "herba", tapi dina widang farmasi herba téh bagéan tina tutuwuhan anu masih seger atawa mibanda kandungan cai loba pikeun ubar atawa diarah minyakna. [5]

Conto tutuwuhan terna[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Flora of the British Isles, Clapham, Tutin, and Warburg, 2nd edition
  2. Richard N. Arteca (14 February 2014). Introduction to Horticultural Science. Cengage Learning. pp. 584–. ISBN 978-1-111-31279-4. 
  3. Andrew J. Lack; David E. Evans (2005). Plant Biology. Garland Science. pp. 199–. ISBN 978-0-415-35643-5. 
  4. Patrick L. Osborne (31 August 2000). Tropical Ecosystems and Ecological Concepts. Cambridge University Press. pp. 50–. ISBN 978-0-521-64523-2. 
  5. Levine, Carol. 1995. A guide to wildflowers in winter: herbaceous plants of northeastern North America. New Haven: Yale University Press. page 1.

Tutumbu ka luar[édit | édit sumber]

Citakan:Tumbuhan-stub